Erastamisagentuuri (EEA) Nõukogu arutab täna taas RAS Dvigateli erastamist.

EEA Nõukogu otsustas rohkem kui kuu aega tagasi müüa kõik RAS Dvigateli aktsiad aktsiaseltsidele Mainor ja Wam & Son, kes tegid lõpliku pakkumise koos.

Mainor jättis Dvigateli ostu-müügilepingule alla kirjutamata, põhjendades enda käitumist sellega, et Wam & Son ei soovi pärast erastamist varem kokkulepitud konsortsiumi moodustada.

RAS Dvigateli erastamise järjekordsesse vooru on laekunud vähemalt kolm pakkumist, millest kaht peavad eksperdid arvestatavateks.

ühe pakkumise on teinud AS Mehikon, milles osalevad endisesse Dvigateli erastamise konsortsiumi kuulunud Eesti Talleks, Eesti Gaas, Talinvest ja teised isikud. Teise pakkumise on teinud konsortsiumist välja jäänud AS Mainor koos uute partneritega aktsiaseltsi Diamark nime all.

AS Mehikon juhatuse esimees Ardo Kamratov ei soostunud selgitama, miks Dvigateli ostu-müügileping eelmisel korral alla kirjutamata jäi. "Minu teada on Mainor ka varem keeldunud ostu-müügilepingule alla kirjutamast ning see on väidetavalt kaasa toonud ühe ettevõtte pankroti," sõnas ta.

AS Diamarki pakkumise taga on erinevad firmad

Aktsiaselts Diamark ühendab endas aktsiaseltse Mainor, Thompson, Dvital, Logit Eesti ja EMET ning Eesti Tööstuse ja Ehituse Kommertspanka. Diamarki aktsiakapital on miljon krooni. Endise sõjatehase erastamiseks moodustatud aktsiaseltsi juhatuse esimees on Mainori president ülo Pärnits.

Mainori suurim aktsionär Fingult Capital Corporation soovib Pärnitsa väitel Dvigateli investeerida ning oskusteabega osaleda tehase saneerimisel.

Dvigateli haldamisel ja saneerimisel osaleda sooviva AS Thompsoni põhiaktsionärid on varem erastamisel edukalt osalenud Tartu ärimehed Neinar Seli ja Vello Peedimaa.

Logit Eesti AS on Pärnitsa teatel moodustatud nelja tuntud Saksa masinaehitusfirma poolt, mille aastakäive on sada miljonit Saksa marka. üks neist, Logistik Eesti AS vahendab Dvigatelile Saksa masinaehitusettevõtete tellimusi ja on huvitatud koostöö laiendamisest. Eesti Päevalehe käsutuses olev informatsioon ja Pärnitsa väited Logit Eesti AS-i ja AS Dvitali osaluse suuruse kohta on erinevad.

AS Dvitali aktsionärideks on 480 Dvigateli töötajat, kellest ühelgi ei ole Pärnitsa väitel teistest suuremat hääleõigust. Baltic News Service-i andmetel kuuluvad RAS Dvigateli juhtkonda ka AS Dvitali liikmed, kelle vastu on algatatud riigivarade käsutamist puudutav kriminaalasi.

AS EMET on 62 miljoni krooni suuruse aastakäibega erastatud Eriehitustööde Ettevõte, mis tegeleb kraanade remondi, teeninduse ja vahendusega.

Erastamiskonkursi õnnestumisel moodustab Tööstuse ja Ehituse Kommertspank projekti rahastamiseks pankade konsortsiumi. ülejäänud Diamarki osanikud on lubanud investeeringuid teha omavahenditest. Pärnitsa sõnul on peale selle olemas 8,5 miljoni krooni ulatuses kokkuleppeid tellijate ettemakseteks ja seadmete näol.

Dvigatel on pankroti äärel

Pärnitsa sõnul on Dvigatel praegu pankroti äärel ning selle tootmisvõimsusest on kasutusel vaid kümnendik. Tema sõnul on ühe majandusliku huvigrupi esindajad huvitatud suurtehase pankrotti ajamisest, et siis see tükkide kaupa ära osta.

"Ajutine pankrotihaldur rahuldas ühe saja tuhande krooni suuruse pankrotihagi ja tegi kõik selleks, et leida uusi võlausaldajaid, sest talle on sellega tegelemine rahaliselt kasulik," väitis Pärnits. Teadaolevalt on RAS Dvigateli ajutine pankrotihaldur AS Mainorit teenindavast advokaadibüroost.

Dvigateli selle aasta toodangumaht ulatub ekspertide hinnangul 80 miljoni kroonini. "Seda on 800-miljonise tootmisvõimsuse juures väga vähe," sõnas Pärnits. "Kui Dvigatel töötaks täie võimsusega, saaks riik Dvigatelist maksudena 190 miljonit krooni aastas ja inimesed palka 150 miljoni krooni ringis."

"Eelnevast lähtudes ei pannud me oma pakkumises rõhku mitte viivõrd ostuhinnale, kui investeeringutele ja töötasime välja saneerimiskava planeeritud tootmisvõimsuse saavutamiseks," kinnitas Pärnits.

Kamratov oli napisõnaline

AS Mehikon juhatuse esimees Ardo Kamratov ütles, et Mehikoni aktsionärid on Dvigateli erastamiseks ning ettevõtte eduka töötamise heaks teinud hulgaliselt ettevalmistustöid juba kevadest alates. "Oleme sõlminud ka hulga eellepinguid teiste firmade kaasamiseks Dvigateli saneerimisse," ütles ta.

"Meie andmetel oleme teinud rahaliselt parema pakkumise kui Diamark," ütles Kamratov. "Me ei looda lobbytööle poliitikute hulgas."

Kamratov avaldas Pärnitsa väidet sajamiljonikrooniste riigimaksude maksmise kohta kommenteerides arvamust, et tegemist võib olla teadliku katsega luua endast teenimatult positiivset arvamust. "Tundub, et mõned inimesed on kaotanud reaalsustaju," märkis ta.