“Eelmisel aastal tootsime 4000 tonni juustu, sel aastal plaanime tõsta toodangut 5500 tonnini,” ütles E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas. “75 protsenti läheb sellest ekspordiks, sellest omakorda 80 protsenti Euroopa Liidu riikidesse.”

Eelmisel aastal alustas E-Piim Põltsamaal 30 miljonit krooni maksva juustupakkimistehase ehitust, paraku venis see projekteerimisvigade tõttu. Nii lükkus proovitootmine detsembrist edasi jaanuari ja pakkimist suutis 2500 ruutmeetril asuv tehas alustada alles tänavu aprillis.

Hakkab teenust pakkuma

Täna suudavad liinid pakendada ööpäevas kuni 15 tonni juustu kas viilutatult või siis 200-grammiste kuni kahekiloste tükkidena. Murakas ütles, et praegu pakendatakse vaid oma juustutööstuse toodangut, kuid läbirääkimised käivad ka võimalike teenustöö tellijatega. Täisvõimsusel võimaldavad Muraka kinnitust mööda hetkel Põltsamaal olevad Eestis võimsamad juustupakkeliinid pakendada ööpäevas kuni 30 tonni juustu.

Kui 1998. aastal tootis E-Piim 1147 tonni juustu, siis selleks aastaks on tootmine viiekordistunud. 2004. aastal toodeti lisaks juustule 5000 tonni piimapulbrit ja 3000 tonni võid.