Lepingu alusel väljastatakse tulevikus e-residendi digitaalseid isikutunnistusi ka San Franciscos ja Tokyos kohapeal.

Teenusepakkujale tehtava eduka kontrolli järel avaneb dokumentide väljastamise võimalus nendes asukohtades eelduslikult juba märtsikuu jooksul.

„Mõlema riigi teenusepakkujaga on leping sõlmitud ning nõuetele vastavuse kontrollimise järel võib töö alata loodetavasti juba kuu pärast. E-residentsus 2.0 on koostööruum kõigile e-residentidele Eesti teenuste, toodete ning kultuuri ekspordiks ning ulatub üle kogu maailma. Et suurendada e-residentsuse kättesaadavust maailma eri paigus, on oluline väliste teenusepakkujate kasutamine,“ sõnas siseminister Katri Raik.

Tema sõnul sai esimese nelja aastaga e-residendiks ca 50 000 inimest kokku 165 riigist ning programmi netotulu riigieelarve vaates on enam kui 10 miljonit eurot. „Loodame, et teadlikkus asukohast sõltumatu äri alustamisest Eestis tõuseb veelgi ning seeläbi kasvab ka Eestisse tulev tulu,” lisas Katri Raik.

PPA peadirektori Elmar Vaheri sõnul on Ameerika Ühendriikides ja Jaapanis uute väljastuskohtade loomine e-residentsuse arendamise järgmine samm. „Projekti käima lükkamisel pidid kõik e-residendid käima dokumendil järel Eesti PPA esinduses, seejärel laienes e-residentsuse digitaalse isikutunnistuse väljastamine Eesti välisesindustesse ning nüüd juba rohkem kui aasta väljastab Lõuna-Koreas Soulis neid dokumente meie partnerettevõte. See kogemus andis kindluse, et partnerite kaasamine dokumentide väljastamiseks on võimalik. PPA vaates on kõige tähtsam, et e-residendiks saab välismaalane, kes ei väärkasuta seda süsteemi ning dokumendi väljastamine on turvaline kogu protsessi ulatuses. Seetõttu algab ka Ühendriikide ja Jaapani partnerite puhul reaalne koostöö alles siis, kui teenusepakkuja nõuetele vastavuse, väljastusprotsessi korraldamise ja töötajate kvalifikatsiooni osas on tehtud põhjalik kontroll ning ka koolitus e-residendi digitaalse isikutunnistuse kohta,“ rõhutas Vaher.

"Viimastel kuudel laekub riikidest üle maailma keskmiselt 400-500 e-residentsuse taotlust nädalas. See number võiks olla veel suurem, kui kaardi kättesaamisvõimalused paranevad," ütles e-residentsuse programmi tegevjuhi kohusetäitja Ott Vatter. E-residentsuse programm näeb juba mõnda aega tugevat huvi e-residentsuse vastu nii Jaapanis kui Ameerika Ühendriikides. "Usume, et Eesti sisuline majanduslik koostöö sealsete e-residentidega kasvab tänu parematele kaardi väljastamise tingimustele oluliselt."

Lepingu allkirjastasid siseminister Katri Raik, PPA peadirektor Elmar Vaher ja teenusepakkuja VF Worldwide Holdings Ltd regionaalne äriarenduse juht Vivek Sharma.