„Teeme kõigile - sealhulgas e-residentidele - pangakonto avamise lihtsamaks ja kiiremaks," ütles rahandusminister Sven Sester. „Tahame teha elu mugavamaks, aga ühtlasi säilitada finantssektoris vajaliku turvalisuse. Juba mõnda aega on olemas infotehnoloogilised lahendused, mille abil saab inimese tuvastada distantsilt. On igati mõistlik võimaldada seda kasutada ka pangakontode avamisel."

Turuosalistel avaneb võimalus pakkuda e-residentidele uusi ja senisest mugavamaid teenuseid. „Kahtlemata aitavad e-residendid edaspidi Eestisse tuua rohkem investeeringuid ja töökohti," lisas Sester. "Soovin tänada asjaliku koostöö eest turuosalisi, kes aitasid välja töötada võimalikult tänapäevased ja turvalised põhimõtted."

Määrus kehtestab normid, mis täpsustavad tänavu juunis riigikogus vastu võetud rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse muudatusi. Muudatuste järgi on sätestatud tingimuste täitmisel isikusamasuse tuvastamise infotehnoloogiliste vahenditega samaväärne kui tuvastamine isiku või tema esindajaga samas kohas viibides.

Infotehnoloogiliste vahendite abil isikusamasuse tuvastamise ja kontrollimise nõuded, mille määrus ette näeb, aitavad kaasa ühtse standardi rakendamisele kõikidele teenusepakkujatele. Standardite kehtima hakkamisel on finantsasutusel või pangal võimalik tuvastada isikusamasus, ilma et peaks viibima isiku või tema esindajaga samas kohas. Selleks tuleb kasutada IT-vahendeid, mis võimaldavad protseduuri salvestada ja seda taasesitada. Muudatused tekitavad turul olukorra, milles uus tuvastamise ja kontrollimise režiim on ennetav meede ja hoiab eemal võimalikke kuritarvitajaid.

Isikusamasuse tuvastamiseks ja kontrollimiseks võib edaspidi kasutada reaalajas videosilda, mis võimaldab inimese näokujutise võrdlemist isikut tõendava dokumendi ning politsei- ja piirivalveameti andmetega. Samuti tehakse videosilla vahendusel inimesega intervjuu, mis aitab kindlaks teha kliendi riskiprofiili: hinnata tema tausta, rahaliste vahendite päritolu ning ärisuhte loomise eesmärki. Kogu protsess salvestatakse ja salvestis säilitatakse.

Varasema regulatsiooni järgi tuli tehingus osalevad või teenust kasutavad inimesed tuvastada, viibides inimese või tema esindajaga samas kohas. Uus juriidiline ja infotehnoloogiline lahendus on näiteks ärisuhte jälgimise puhul isegi tugevam meede kui inimese või tema esindajaga samas kohas viibimine.

Mõistagi jääb pangale endiselt õigus tuvastada isik inimesega samas kohas viibides. Teenusepakkuja langetada jääb otsus, kas ta soovib infotehnoloogilisi vahendeid kasutades klientidele kontosid avada või tehinguid teha. Teenus on mõeldud kõigile, kellel on Eesti ID-kaart, digi-ID või e-residendi kaart.

Rahandusministri määrus "Infotehnoloogiliste vahendite abil isikusamasuse tuvastamise ja kontrollimise tehnilised nõuded ja kord" jõustub 31. oktoobril ja selle tekst ilmub Riigi Teatajas 28. oktoobril.