Kagu-Aasia esindus, mis esialgu luuakse tähtajaliselt kaheks aastaks, pakub ettevõtetele võimalusi ekspordi arendamiseks ja välisinvesteeringute kaasamiseks Indoneesiast, Malaisiast ja Singapurist. Singapur, maailma ühe kasvava riigina, on äritegemise keerukuse edetabelis „Ease of Doing Business" esikohal ja sealsed ärivõimalusi on toodud Eestile korduvalt eeskujuks.

„Väikese riigina peame igapäevaselt aktiivselt oma edulugusid tutvustama, et püstitatud eesmärke saavutada," põhjendas ettevõtlusminister Liisa Oviir esinduse loomist. „Meie E-residentsus ja iduettevõtete keskkond on juba täna ettevõtjate jaoks atraktiivsed, samas maailmas veel vähe tuntud ja eesmärkide saavutamiseks tuleb veel palju tööd teha. Meie eesmärgiks on saada põhjamaade Singapuriks ning Eesti majanduse arenguks on oluline olla kohal peamistel arenevatele ja kiiresti kasvavatel turgudel."

„EAS-i prioriteediks on otsida Eesti ettevõtetele uusi ärivõimalusi ja leida uusi turge," lausus EASi juhatuse esimees Hanno Tomberg. „Singapuri ärikultuur on inglisekeelne, mis teeb lihtsamaks ka sellele turule sisenemise, lisaks otsivad sealsed investeerimisfondid võimalusi raha paigutamiseks Euroopasse ja meie start-up ettevõtted on silma jäänud."

1000 e-residenti aastas

E-residentsuse meeskond soovib kasvatada uute e-residentide arvu nimetatud piirkonnast 1000 inimeseni 2017. aasta lõpuks ja suurendada e-residentide arvu järgmistel aastatel tuhande inimese võrra aastas. EASi esindaja üheks ülesandeks on ka Eesti start-up ettevõtetele Singapuri investeerimisfondide võimaluste vahendamine.

Septembri alguses toimub Eesti äridelegatsiooni visiit Singapuri koos Eesti Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna aukonsulite iga-aastase kohtumisega. 2017. aasta esimesel poolel on ettevalmistamisel ka peaminister Taavi Rõivase visiit Singapuri.

EAS lähetab Singapuri senise välisinvesteeringute keskuse juhi Indrek Pällo, kes on varasemalt samasugust tööd teinud Taani ja Briti majandusesinduste jaoks Baltimaades. Esinduse avamisse on panustanud ka Eesti aukonsul Singapuris Sonny Aswani, kelle ettevõte Toloram Group pakub esindusele kontoripinna. „Kagu-Aasia piirkond pakub uusi võimalusi Eesti ettevõtetele, kes soovivad siseneda suurtele ja ahvatlevatele turgudele," lausus Aswani. EASi esinduse kuludeks on 2017. aastal planeeritud 150 000 eurot.

Indrek Pällo