Konkurentsitu võitja on siinkohal tabav väljend just põhjusel, et enamikul juhtudel EAS-i hangetel keegi neile konkurentsi pakkuma tulnud ei ole. Mõne teise messikorraldaja sõnul on küsimus lihtsalt selles, et tegemist on kindlale firmale suunatud hangetega. EAS-i tellimused on möödunud aastatel andnud Ekspodisaini käibest hinnanguliselt umbes poole. Enamik 20 miljoni kroonisest summast on seotud kahe suurema nn raamhanke lepinguga aastatest 2007 ja 2008. Mõlemad võitis Ekspodisain, kirjutab Äripäev. "Raamlepingute mõte ongi tellida kogu teenus raamlepingu partnerilt, mitte pidevalt uusi hankemenetlusi korraldada," vastab esimesele EAS-i tehtud päringule nende kommunikatsiooniüksuse töötaja Jürg Samel.

Selgus aga, et teisi pakkujaid sisuliselt ei olnud. 2007. aastal laekus Ekspodisaini kõrval messihankele pakkuma vaid OÜ Eesti Expo. Pärnus tegutsenud, kuid mullu maksejõuetusse raugenud osaühingu üks omanik ja juht oli Pihela poeg Igor Pihela juunior. Puudulikult esitatud pakkumuse tõttu kõrvaldati Eesti Expo toona hankelt, mis lasi Ekspodisainil probleemideta võita. 2008. aastal korraldatud EASi suuremale hankele esitaski pakkumuse vaid Ekspodisaini AS ja kinnitati ka võitjaks.

Ekspodisaini ja Eesti Näituste AS on ühed kogenumad messikorraldajad Eestis, kel vanust juba üle kahe kümnendi. Pihela sõnul võib nende edu panna selle arvele, et tegelikult napib Eestis messikorraldamises konkurentsi. Ent sarnaseid suurte kogemustega ja kindlaid messikorraldajaid on ju veel. Näiteks AS Tartu Näitused. Ettevõtte juht Alo Pettai nendib, et nad pole tõepoolest EAS-i hangetel osalenud. Ta võrdleb hankekorraldust riigihangete tegemisega näiteks autodele - tingimused kirjutatakse selliselt, et neile vastab kindel mark ja mudel. Messihangete puhul seotakse tingimused näiteks eelneva tööga, mida firma on tellijale juba teinud. "Konkursitingimused on nii seatud, et sealt paistab üks korraldaja välja, kes on nende lemmik," räägib Pettai EAS-i hangete kohta. "Loomulikult me peame ennast professionaalseks messikorraldajaks, aga nendel tingimustel ei ole meil võimalik seal osaleda," lisab ta.

Sügisel korraldas EAS hanke, mille abil läheb messidele Londonisse ja Barcelonasse. Ka selle võitis Ekspodisaini AS. Space Productionsi juhi Kristjan Vosmani sõnul oli hankele kvalifitseerumiseks nõutav inventari olemasolu. "Seda mitte standardsete messielementide osas, vaid spetsiifilise ühekordselt ainult selleks messiks valmistatava mööbli näol. See on tegelikult absurdne nõue. Sarnaselt võiks ehitushangetel küsida ehitajalt, kas tal on juba pakkuma tulles maja valmis," sõnab Vosman. Seega sai tema sõnul pakkumist esitama minna ainult üks ettevõte, ja see ka võitis.