Riigihalduse ministri Arto Aasa sõnul saavad aastani 2020 maakonnad Euroopa Regionaalarengu Fondist 134,8 miljonit eurot toetust töökohtade loomiseks ning teenuste ja töökohtade kättesaadavuse parandamiseks väljaspool Tallinna ja Tartu linnapiirkondi, teatas EAS.

„Projektide valik ning prioriteetsusjärjekord koostatakse maakondade poolt. Harju-, Jõgeva-, Põlva- ja Pärnumaa tegevuskavad on esimesed, mis kinnitati, kuid ka ülejäänud maakonnad teevad praegu tõsist tööd, et oma kavaga võimalikult kiiresti valmis saada. Loodame, et esitatud projektid suurendavad oluliselt piirkondade konkurentsivõimet ja ergutavad majandustegevust. Projekte rahastatakse alles siis, kui neile esitatakse ka tingimustele vastav taotlus, mis hindamisel saab positiivse tulemuse,“ ütles minister Aas.

EAS vaatab läbi projekti taotlused ja kontrollib nende vastavust tingimustele ning hindab projekti mõju piirkonnale.

EASi regionaalarengu keskuse direktor Sille Talvet selgitas, et olulisel kohal on nii töökohtade kui ka ettevõtetele vajaliku keskkonna loomine.

„Investeeringutoetuse eesmärk on arendada ettevõtlust soosivat keskkonda, mille tulemuseks on uued töökohad ning avalike teenuste ja töökohtade parem kättesaadavus. Turismiobjektide puhul on oluline meelitada turiste väljapoole Tallinna ja Tartut. Soovime pikendada turistide piirkonnas viibimise aega, et mõju ulatuks võimalikult suure hulga piirkonna ettevõteteni, mis suurendaks ka üldist piirkonna turismitulu,“ ütles Talvet.

„Tööstus- ja ettevõtlusalade avalike juurdepääsude ja kommunikatsioonide arendamisel, samuti inkubaatorite ning tootearenduskeskuste loomisel soovime näha mõju eelkõige töökohtade loomisele ja säilimisele piirkonnas. Investeeringutega saab ka muuta linnasüdameid ettevõtlusele atraktiivsemaks ning arendada töökohtadele ja avalikele teenustele vajalikke ligipääse ning transpordiühendusi,“ lisas Talvet.

Toetust antakse vaid neile projektidele, mis on maakonna tegevuskavas.
Harju, Jõgeva, Põlva ja Pärnu maakondade taotlusvoorud on avatud kuni 29. veebruarini 2016. aastal kell 17:00-ni. Ülejäänud maakondade taotlusvoorud avatakse peale nende tegevuskavade ning voorude tähtaegade ja eelarvete kinnitamist riigihalduse ministri poolt.

Toetusskeemi kogueelarve on 134,8 miljonit eurot, millest Harjumaa saab käesolevas taotlusvoorus 4,5 miljonit eurot, Jõgevamaa 4,1 miljonit eurot, Põlvamaa 4,3 miljonit eurot ning Pärnumaa 3,9 miljonit eurot. Toetust saab kasutada kuni aastani 2020 ning seda rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Infopäevad taotlejatele toimuvad investeeringute valdkondade kaupa järgmiselt:

- 1. detsembril infopäev turismivaldkonna projektidele Türil
- 3. detsembril infopäev tööstus- ja ettevõtlusalade ning inkubatsiooni- ja tootearendusvõimaluste projektidele Türil
- 4. detsembril infopäev linnakeskuse avaliku ruumi ning keskuste ja tagamaa vaheliste ühenduste projektidele Türil
- 9. detsembril infopäev turismivaldkonna projektidele Tallinnas

Rohkem infot toetuse ja taotlemise kohta ning infopäevadele registreeruda saab siit!