Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) investeerib üheksa Eesti loomeettevõtte taristu ja tehnoloogilise võimekuse arendusprojekti kokku 4 miljonit eurot. Toetust saavad algatused nii kunsti, moedisaini, muusika- ja filmiproduktsiooni vallas.

EASi loomemajanduse taotlusvooru eesmärk oli valdkonna potentsiaalist lähtuva ja lähiriikides puuduva taristu loomine või tehnoloogia soetamine.

„Eesti loomeettevõtetel on potentsiaali, et panustada ka teiste ärisektorite arengusse ühendades uuenduslikud ideed ja tehnoloogiad traditsiooniliste ärimudelitega. Filmitööstuse puhul on näiteks nii riigile kui ka ettevõtetele majanduslikult kõige kasumlikum pakkuda välisriikide produktsiooniettevõtetele kvaliteetset teenust Eestis," ütles EASi loomemajanduse programmijuht Katre Purga.

„Rõõm on, et saame antud vooru tulemusel toetada väga erinevaid valdkondi üle Eesti - lisaks Tallinnale on esindatud Narva kui Kuressaare ja valdkondadest film, muusika, mood ja kaasaegne kunst. EASi sihiks on ka ise projektides aktiivselt kaasa mõelda ning võimalikult palju arendustöös toeks olla. Projektide valikul sai määravaks meeskonna kompetents, kasu saavate loomeettevõtete lai ring ning võimalused ja ambitsioon ekspordiks," lisas Purga.

Loomemajanduse ettevõtete ekspordipotentsiaali tõstmiseks on EASil kasutada 20 miljonit eurot, millest pool on sektorite arenguks juba välja antud. Toetusi antakse koostöös Kultuuriministeeriumiga ning rahastatakse Euroopa Liidu Regionaalarengu fondist.