Celebriy Networth kirjutab Ali Khameneist, kelle väidetav vara väärtus on 95 miljardit dollarit. Selle loo puhul on oluline teada tausta.

Enne Ali Khameneid oli Iraani ülemjuhiks Ayatollah Ruhollah Khomeini. Tema on peasüüdlane selles, et riigist löödi välja läänemeelne Shah, kes olid seni Iraani valitsenud. See liigutus muutis Lääne-sõbraliku Iraani väga konservatiivseks islamiriigiks. Shah ja temaga seotud inimesed saadeti riigist välja. See tõi endaga kaasa väga huvitava olukorra - maha jäid nii pangakontod, ettevõtted kui ka nende inimeste ja firmade muu vara. Riiki tabas lõputu kohtusaagade laviin, sest välja visatud inimesed ei soovinud loomulikult varast ilma jääda. Segadus oli jõudnud kesta 10 aastat, kui Ayatollah Ruhollah Khomeini ettekirjutusel loodi varahaldusfirma Setad, tuntud ka kui „Peakorter".  Selle eesmärk oli õilis - tegeleda konfiskeeritud varade juhtumite ja võimalike tagasiandmistega. Tema plaan oli, et Setad ajab asjad joonde kahe aastaga ja siis see suletakse.

Ruhollah Khomeini suri aga kaks kuud hiljem. Asemele tuli tema endine õpilane Ali Khamenei. Temal olid aga teised mõtted. „Peakorterit" ei saadetud kahe aasta pärast laiali, see tegutseb tänapäevani. Selle võim ja vara on kasvanud meeletu kiirusega.

Reutersi andmetel on Setadi portfellis nii panku, farme, tsemendifirmasid ning isegi juhtiv rasestamisvastaste vahendite tootja. Lisaks aga ka välismaale elama kolinud iraanlastelt konfiskeeritud korterid ja palju muud.

Niisiis on Setadi väärtus täna erinevatel hinnangutel 95 miljardit dollarit ja seda kontrollib üks mees - Ayatollah Ali Khamenei. Ehkki Setad ise seda ei kommenteeri, siis 2008. aastal tuli välja, et kõigest nende kinnisvaraportfelli väärtus oli 52 miljardit dollarit. Kuue aastaga on see veelgi tõusnud. Setadi käive ulatub tänapäeval väidetavalt miljarditesse dolleritesse.

Setad on tubli ja edukas haldusfirma, kuid see, kuidas nad oma vara saanud on (ja ka tänapäeval saavad) ei ole just aus. "Peakorterit" on võrreldud ka maffia-organisatsiooniga. Võtame näiteks Parsian Banki, mis oli kunagi Iraani suurim eraomanduses olev pank. Kui mitmed pangajuhid Setadiga tülli läksid, võeti pank neilt lihtsalt käest. Endised juhid määrati koduaresti, kus nad on tänaseni. Varad läksid üle Setadile.

Californias intervjueeritud paar aga näitas Reutersi ajakirjanikele dokumente, mis kinnitavad, et neilt võeti ära kinnisvaraportfell, mille tänane väärtus oleks 100 miljonit dollarit.

Ayatollah Ali Khamenei elab aga ise tagasihoidlikku elu. Tal on tavalise mööbliga tavaline korter Teherani linnas ja tema elustiil ei lase arvata, et ta oleks väga rikas. Aga oluline on see, et Setadi kaasabil on mehe käes tohutu võim, mis aina kasvab.