Kui esimeses kvartalis kasvas autode müük 50 protsenti, siis aasta teisel poolel on kasv järsult aeglustunud.

Olenemata sellest, et 2007. aastal ulatub müüdud uute autode arv üle 30 000, mis teeb ligi 500 sõidukit rohkem kui möödunud aastal, on augustis, septembris ja novembris jäänud müügiarvude kasvuprotsent alla kümne.

“Selline protsentuaalne langus võrreldes aasta algusega on ilmselgelt tingitud inimeste ebakindlusest majanduslanguse osas,” tõdes Info-Auto turundusdirektor Tiit Lillipuu. “Kuna 2007. aasta algus oli raju, siis kaks viimast kvartalit näitavad selgelt, et majanduses toimuv ebastabiilsus mõjutab väga selgelt ka autoturul toimuvat,” lisas ta. Automüük ähvardab pidurduda ka järgmisel aastal.

Kasv alla ootuste

“Automüügi kasv Eestis tervikuna jätkub, kuid oodatud 20-protsendilist tõusu aastas, nagu see on olnud varasematel aastatel, 2008. aastal imselt ei tule,” tõdes Amserv Auto müügidirektor Joel Mitt. Positiivseim prognoos jääb tema ja teiste asjatundjate sõnul umbes kümneprotsendilise turukasvu piirimaile. Samas ei välista automüüjad ka turumahu veelgi suuremat vähenemist.

“See, milliseks turumaht uuel aastal tegelikult kujuneb, sõltub üldisest majanduskeskkonna arengust, mille üks otsesemaid indikaatoreid ongi automüük,” tõdes Info-Auto juhatuse esimees Kaupo Katkosilt.

Enim müüdud on Toyota

•• 2007. aastal on enim müüdud Toyota uusi autosid. Novembrikuu seisuga ulatus nende arv 3907-ni. Liidripositsiooni on suudetud hoida juba alates 2004. aastast. “Kindlasti ületas tänavune üldine 25-protsendine automüügi tõus ootusi,” rääkis Kaupo Katkosilt ja lisas, et nemad tegid aasta alguses palju konservatiivsemaid prognoose.

•• Teise koha uute autode müügi edetabelis on endale napsanud Honda 2082 sõidukiga. Möödunud aastal edestas Hondat napilt 59 autoga toonane teise koha omanik Wolkswagen.

•• Kolmas koht kuulub tänavu aga Wolkswagenile, kes 19 autoga edestas Citroe¨ni.   

•• “Eesti autoturul on kindlasti veel kõvasti kasvupotentsiaali, mida näitab uute autokeskuste kerkimine Eesti eri paikades,” rääkis Joel Mitt.