Vasakpoolsusesse kalduva USA mõttekoja uus uuring väidab, et 400 kõige rikkama ameeriklase koguvara on 2,34 triljonit dollarit ehk sama palju kui 61%-l USA elanikkonnal ehk 194 miljonil inimesel kokku.

Ja selle 400 rikkaima seas on suured käärid. Rikkaima 20 miljardäri vara ulatub kokku 732 miljardi dollarini. Seda on rohkem kui 152 miljonil inimesel.

Raport väidab, et rikkuse jagunemine Ameerikas ei ole enam püramiidikujuline, vaid meenutab pigem Seattle’i kuulsat vaateplatvormi Space Needle.

„Mida kõrgemale rikkuse redelil ronida, seda suurem on asümmeetria,“ tõdetakse uuringus, mis kannab nime „Miljardäride Bonanza: Forbesi 400 ja ülejäänud USA“.

Seattle Space Needle’it iseloomustamiseks kasutades moodustavad mügariku osa 0,1% Ameerika kõige rikkamad, hinnanguliselt 115 000 leibkonda, mille netovarad on vähemalt 20 miljonit dollarit. Needle’i luksusrestoranis einestaksid Ameerika 400 topp miljardäri, kellest igaühe minimaalne netovara on 1,7 miljardit dollarit. Ülemise nõelaosas on 20 rikkaimat ameeriklast. Sinna kuuluvad Bill Gates, Warren Buffett, Jeff Bezos, samuti Waltoni ja Marsi perekonna liikmed.