Tallinna Vee avalike suhete assistendi Heli Sõbra sõnul lõpetati 6. juunil poolte kokkuleppel töölepingud korraga kolme tippjuhiga - enne erastamist juhatuse esimehena töötanud Kalle Tiiteri (38), endise juhatuse liikme Raivo Uukkivi (39) ja tehnilise osakonna juhataja Mart Raadiga (45).

##Aprilli lõpus lahkus poolte kokkuleppel finantsdirektor Urmo Raiend ja veebruari algul usalduse kaotuse tõttu veetootmisdirektor Toivo Eensalu.

Eelmise nädala juhtkonnavahetuse põhjusena tunnistab firma esindaja Heli Sõber vastastikuse usalduse kadumist. Umbusalduse põhjustest vaikib aga firma kangekaelselt - poolte kokkuleppel lugu ei kommenteerita. Mõjukas rahvusvaheline konsortsium International Water UU ostis Tallinna Vee kontrollaktsiad 1,3 miljardi krooni eest alles tänavu jaanuaris ja kärarikas skandaal on viimane asi, mida värsked välisinvestorid ihkavad.

Uksekeeld firmajuhtidele

Tallinna Vee töötajad seevastu kinnitavad eravestluses, et seniste tippmeeste tüürilt tõukamine algas õhkkonnas, mis oli kaugel poolte kokkuleppest. 4. mai hommikul, kell pool üheksa kutsuti teenindusdirektor Uukkivi ja tehnilise osakonna juhataja Raad juhatuse esimehe juurde, kes teatas, et nende töölepingud on peatatud ning mehed peavad firmast lahkuma, kuni kontrollitakse nende suhtes tekkinud kahtlusi.

Kontorist lubati neil kokku korjata vaid isiklikud asjad. Kui firma sisekontroll kabinette puistas, istusid uksekeelu saanud tippjuhid kodus, kuni eelmisel nädalal kolme mehe tööleping lõpetati. Kalle Tiiter, Raivo Uukkivi ja Mart Raad lahkusid Tallinna Veest puhaste paberitega, kuid kinnitamata andmetel suurema lahkumiskompensatsioonita.

Endised tippjuhid panevad erilist rõhku sellele, et töölepingud lõpetati siiski sõbralikus õhkkonnas. "Mul ei ole selle firma vastu midagi," lausub 17 aastat Tallinna Vees töötanud Kalle Tiiter.

Raivo Uukkivi väidab, et lahkhelid uute omanikega tekkisid hoopis firma parema juhtimise pinnalt. "Küsimus oli selles, et nende tegevus ei viinud ettevõtet edasi. Kuna me hakkasime ette ütlema, mida ja kuidas paremini teha, siis sellest tõusis tüli." Ka Tiiter räägib erinevustest tööstiilis.

Bosside priske elujärg

Aasta alguses erastatud ettevõtte kollektiiv on juba mõnda aega sumisenud nagu ülesärritatud mesilassülem. Kadedatele ei jäänud märkamata tegevjuhtide priske elujärg ega see, et mõned neist tegid ettevõtte nimel tehinguid firmadega, millega nad ise väidetavasti seotud olid.

Vaevalt jõudis tint jaanuaris erastamislepingul kuivada, kui kaitsepolitsei algatas kriminaalasja firma senise juhi Kalle Tiiteri suhtes. Nimelt korraldas veefirma mullu kevadel konkursi, et leida Tallinnas Sõpruse puiestee kanalisatsioonikollektori ehitaja. 15 miljoni kroonise lepingu sai firma, mille nõukogusse kuulus äriregistri andmetel ka Tiiter ise. Süüdistatava sõnul jättis äriregister õigel ajal tegemata kande, mis ta nõukogust välja arvas.

Nii või teisiti elavad Tallinna Vee erastamiseelsed juhid vähemasti väliselt jõukamalt, kui munitsipaalettevõtte direktori palganumber võiks lubada. Raivo Uukkivi elamine võitis 1999. aastal Rae vallas ilusaima maakodu tiitli ning aasta hiljem sama aunimetuse Harju maakonnas, millega käis kaasas presidendi auhind.

"Niisugustel võistlustel hinnatakse seda, mida inimesed on ise teinud oma kätega, mitte seda, mis suure raha eest ostetud," räägib maja peremees. Uukkivi kinnitab, et ehitas maja koos isaga 1989. aastast alates ja materjalid ostis Jüri sovhoosist võetud laenu arvel. Maa on erastatud kollaste kaartide eest.

Ka Kalle Tiiteri ja Mart Raadi villat Tabasalus ei häbeneks ükski naftaärimees. "Kuni 1998. aastani elasin ühetoalises korteris. Mul on 15aastane pangalaen peal," on Tiiteri sõnul viimne kui sent teenitud akuraatse tööga. "Nendesamade kätega on ehitatud kümneid kilomeetreid torusid Tallinnas," näitab ta oma käsi.

Kummalised ehituskonkursid

Äkilised paleepöörded pole Tallinna Vees midagi seninägematut. Kaks aastat tagasi pidi alla 24 tunni jooksul sahtlid kraamima ja ettevõtte juhtimise üle andma senine tippjuht Enno Pere, kes läks vee hinna üle tülli toonase Tallinna linnavolikogu esimehe Edgar Savisaarega.

Ehkki kapo uurijad Tiiteri ja tema kaaslaste tegevust uurides kuriteo koosseisu ei leidnud, räägib inglise peremeeste korraldatud jõuline kabinettide hõivamine väga tõsistest kahtlustest. Tallinna Vesi on suurim veepuhastaja ja tarnija Eestis ning sadadesse miljonitesse ulatuvalt käibevoolt on võimalik nii mõnigi rahanire endale soodsas suunas juhtida, arutlevad firma madalama astme töötajad.

Uute omanike kõrvu ulatus mitmete ehitusettevõtjate kurtmine, et veefirma riigihankekonkursid on vildakad. "Tegelikult paistab hästi kaugele, et seal olid valdavalt kaks-kolm firmat, kes põhiosas töid tegid - WaterSer, Terrat ja Akronto. Tundus, et viimane sai tööd ainult siis, kui kaks esimest ei tahtnud," räägib suure ehitusettevõtte juht. Need firmad on tõesti peamised lepingupartnerid, kinnitatakse ka Tallinna Veest.

Ehitusmehed jutustavad sapiselt veefirma korraldatud riigihankekonkursside anekdootlikest tingimustest, mis soosisid teinekord läbinähtavalt ühte firmat. "Näiteks Saue ühel trassil olid malmtorud, mille mõõtmed olid sellised, mida Eestis müüs ainult üks firma," on ehitusettevõtja sarkastiline. "Naljaga pooleks - asi läks nii kaugele, et torud, kogemused ja isegi kopamehe kalossinumber olid tingimustes kirjas."

Tiiter ja Uukkivi kinnitavad, et igasugune valskus oli välistatud, sest kõik toimus rangelt riigihangete eeskirju järgides. Tõepoolest, mingit korruptiivset seost torupanemiskonkursse võitnud ettevõtete ja veefirma juhtide vahel pole leitud, kuid kõnekas fakt on, et Kalle Tiiter ja Mart Raad on Tabasalus WaterSeri juhtidega naabrimehed.

Tänapäevane struktuur

Kalle Tiiter veenab, et tema ja kolleegide töölepingu lõpetamine ei olnud ootamatu. "Kui investor toob 1,3 miljardit krooni, siis tahavad nad olukorda kontrollida. See on normaalne, loogiline skeem." Endine tippjuht lubab praegu pikalt puhata ja siis uusi väljakutseid otsida.

Samal päeval, kui kolm tippjuhti lahkusid, ilmus juba lehtedes Tallinna Vee kuulutus, et asemele otsitakse kolme uut professionaalset tippjuhti. Avalikkusele mõeldud teadetes räägib Tallinna Vesi uuest administratiivstruktuurist ja uuest äriplaanist, mille järgi nii või teisiti ligi paarsada inimest koondatakse. Uute direktorite konkursitähtaeg saabub juba sel reedel ja nende tippjuhtide ametikirjeldused on lahkunud meeste omadest tõepoolest erinevad.

Mihkel Kärmas