Kaitsepolitsei uurija, kes Ovsjannikovi asjaga tegeles, soovis ärimeest neli kuud aresti all hoida ning Ida-Viru maakohus sellise otsuse ka tegi.

##Esialgu mõned päevad Kohtla-Järvel istunud Ovsjannikov viidi varsti Tallinna Patarei vanglasse, kus tal tuli kambrit jagada 12 kurjategijaga. "Seda kogemust ei soovitaks kellelegi," meenutab mees nüüd.

Samal ajal avaldas meedia Narva ettevõtjate ja tuntud tegelaste allkirjastatud avaliku pöördumise. Ärimees Ovsjannikovi teeneid kiites hurjutasid kamraadid selles kaitsepolitseid, kes meest kõige ohtlikuma kurjategijana kohtleb. Edukad narvalased palusid Ovsjannikovi asi üle vaadata.

Kiri jõudis peaminister Mart Laari, õiguskantsler Allar Jõksi ja kapo juhi Jüri Pihli lauale.

Ja ime juhtuski. Ootamatult leidis Viru ringkonnakohus Ovsjannikovi apellatsiooni arutades, et meest pole põhjust kinni hoida. Oma määruses, milles ärimehe suhtes tõkend kehtestati, polnud maakohus toonud põhjendust, miks seda on vaja teha, räägib Viru ringkonnakohtu kohtunik Anne Palmiste.

Inimest saab eeluurimise ajal vahi all hoida kahel juhul - kui on alust arvata, et ta sooritab uue kuriteo või hoiab uurimisest kõrvale. Ovsjannikovi puhul polnud need kartused põhjendatud. 20 päeva pättidega kambrit jaganud ärimees sai vabaks.

Kuid kurjemates kuluaarides sosistatakse, et just partei päästis oma inimese.

"Me küll teadsime, et asi kaevati edasi ringkonnakohtusse, ja teadsime, et sealt võib tulla otsus aresti all hoidmise poolt või vastu. Selles mõttes polnud meile üllatuseks ringkonnakohtu otsus mees vabaks lasta," lausub kapo pressiesindaja Henno Kuurmann.

Valuutavahetaja nr 1

Kahe alaealise lapse isa Fjodor Ovsjannikov, täpsemalt tema firma Junona, on Narvas suurim valuutavahetaja, ühtekokku 11 vahetuspunktiga.

Lisaks on tal õmblusvabrik, mis teeb allhanget Soome rõivafirmale Rukka, ning suur ehitusmaterjalide pood. Õmblusvabriku ja poe käive on kokku ca 17 miljonit krooni, rahavahetus toob kuus sisse umbes 100 000 miinus maksud. "Ma annan tööd umbes 200-le narvalasele. Narva linna 250miljonilisse eelarvesse laekub minu firmade kaudu miljon krooni," meeldib mehele endale öelda.

"Narva on väike linn, siin on kõik, kes vähegi äriga tegelevad, tuntud. Aga jutt, et mees on loonud 200 uut töökohta, on minu teada pisut üle pingutatud," ütleb Narva politseiprefekt Artur Pärna.

Äri ongi teadaolev põhjus, miks kapo mehega tegelema hakkas. Vähemalt ametlikult süüdistavad nad ärimeest valuutatehingute korra rikkumises, raamatupidamise ebarahuldavas korraldamises ja raamatupidamisandmete hävitamises. Süüdistuse täpsem sisu jääb uurimise huvides esialgu avalikustamata.

Küsimusele, miks tavaliselt maksuameti-kriminaalpolitsei tegevusalasse jääva Ovsjannikoviga tegeleb kapo, vastab ameti pressiesindaja Henno Kuurmann, et varem tegeleski asjaga kohalik kriminaalpolitsei. Riigiprokuratuuri otsusega anti aga asi neile uurida. Nisugune muutus on tema sõnul üsna tavaline.

Ovsjannikov ise tunnistab, et ei saa üldse pihta, miks temaga tegeleb kapo. Veel hullem - ta ei saa aru, mida temast tahetakse. "Mind süüdistatakse valuutavahetuseeskirjade rikkumises. Aga milles siis täpselt, pole ma siiani aru saanud," räägib ta. "Olukord on nagu 37. aastal Venemaal - keegi ei pea vajalikuks tõestada, et ma olen süüdi. Mina pean tõestama, et pole süüdi. Kummaline."

Juhtiv isamaalane

Lisaks ärile on Ovsjannikov oluline poliitik. Narvas vähemalt. Ja ta arvab, et kogu jama tema ümber on seotud poliitikaga. "Mulle on mõista antud, et valisin vale partei. Nüüd üritatakse mind ja parteid kompromiteerida."

Vahetult enne aastavahetust astus ta Isamaaliidu ridadesse. Asutas Narvas seal seni puudunud Isamaaliidu osakonna ning kohe esimestel päevadel laekus talle 25 parteissesoovija avaldust. Ovsjannikov, kes on Narva volikogus koos reformikate ning Vene-Balti parteiga loodud opositsiooni fraktsiooni Narva juht, on isamaalaste jaoks oluline käepikendus Narvas.

"Võibolla kiusatakse mind seepärast, et osalesin sügisel aktiivselt endise linnapea mahahääletamisel," mõtiskleb mees.

Narva linnavolikogu keskerakondlasest juht Elsa Suikanen räägib, et ei saa Ovsjannikovi aadressil midagi teravat öelda, ehkki nad on eri erakondades. "Kui sellel juhtumil on poliitiline taust, siis on see korraldatud mingil teisel tasemel. Narvas pole meil omavahel kunagi probleeme olnud," lausub Suikanen.

Isamaa bossidega Tallinnas ja Tartus on Ovsjannikov kohtunud põgusalt. "Kui Laar käis Narvas, siis me kohtusime. Hiljem oleme veel paaril korral rääkinud. Aga ma ei saa öelda, et oleksime mingid väga head tuttavad."

Aga talle meenub, et paar päeva pärast seda, kui Laar aasta alguses Narvas tal külas käis, puistas politsei tema bürood.

Teistest isamaalastest ei räägi ta midagi. Ja teised temast ka mitte.

"Eks loomulikult kahjustab see juhtum partei mainet ja see teeb murelikuks," ütleb Isamaa peasekretär Andres Ammas. Ülejäänud küsimustele vastates seab ta end ja parteid mugavalt ohutusse distantsi - ei tea, pole üksikasjadesse süvenenud, pole kuulnud.

Küsimusele, kas on tõenäoline, et Ovsjannikov pääses just partei abiga, vastas Ammas siiski resoluutselt, et see pole lihtsalt võimalik. "See on kas miski arusaamatus või pahatahtlik laim, mida ma ei oska isegi kuidagi kommenteerida."

***

Siiski on viimaste kuude sündmused ärimehe pähe piisavalt paranoiamõtteid toonud.

"Ma arvan, et te pole ainus, kes mu juttu praegu lindistab," ütleb Narva ärimees Fjodor Ovsjannikov vaevukuuldavalt. Me oleme tema ettepanekul niigi väga ettevaatlikud olnud. Sakala keskuse kõrval pargis, vestleme põgusalt püstijalal ja läheme laiali. Ta on minemas teeneka vandeadvokaadi Monika Mägi jutule. "Sõbrad soovitasid," mainib Ovsjannikov.

Seda, et ta tõesti ärimees on, reedab ehk keskmisest jämedam kuldne kett ta kaelas. Muu mitte.

Raul Ranne