Alanud on halastamatu võitlus.

Pro Kapitali endine finantsjuht Ilona Saari (29) palus teisipäeval kaitsepolitseilt kaitsest, sest Ernesto Preatoni on teinud talle korduvalt tapmisähvardusi.

See on esimene kord Eestis, kus keegi annab tõsise laksaka lugupeetud suurinvestorile, valitsuselt kiirkorras Eesti kodakonduse saanud itaallasele.

Mitmed ajakirjanikud, riigiametnikud ja ärimehed on juba ammu huvi tundnud, kuidas täpselt Preatoni äri ajab. Kust tuleb raha, kuidas tekib kasum. Börsiteated näitavad, et Preatoni ja tema sõbrad on ostnud korduvalt maatükke ja hooneid mõne maksuvaba firma nimel ning need suure vaheltkasuga Pro Kapitalile edasi müünud.

Preatonil on aga tänu tähtsatele sõpradele olnud vaat et poliitiliselt puutumatu. Mitmed riigiametnikud on oma ülemustelt saanud signaali, et Pro Kapitali ja Preatonit ei tasu uurida.

Seekord on aga asi jõudnud valitsuseni, kuna politsei otsis Saari kodu jõuliselt läbi. Naist kaitseb advokaat Indrek Teder, kelle büroo kaasaktsionär on justiitsminister Märt Rask. Ekspressile teadaolevalt on mõned ministrid mures, kas politseil mitte liiga lihtne pole teha läbiotsimisi.

Täna on tekkinud olukord, kus rääkima võib hakata inimene, kes kuulus mitu aastat Preatoni lähemate kaastööliste sekka. Saari teab, kuidas ja kelle raha itaallane liigutab.

Seega on täiesti võimalik, et mõne aja pärast hakatakse uurima Pro Kapitali tegevust, Preatoni teisi ärisid ja tema Itaalia investoreid.

Pole võimatu, et see võib viia kohaliku kinnisvaraturu kokkukukkumiseni, sest Preatoni on Eestis kõige vingema haardega tegija.

Kui Pro Kapital kokku kukuks ja tema kallilt soetatud krundid ühekorraga oksjonile pandaks, kukuksid kinnisvarahinnad kolinal. Võibolla isegi 2-3 korda.

Pangad peaks üle vaatama ka kõik teised laenud, kus tagatiseks kinnisvara. Segadus oleks võimas. Nagu börsikrahhi ajal sügisel 1997.

Savisaare majamüük ajab ärevile?

Asi läks kuumaks möödunud nädala alguses, kui Päevaleht kirjutas segadustest keskerakonna ühe liidri Vilja Savisaare maja müümisega. Paberid olid osaliselt vormistamata, välisinvestorist ostjat esindas Üllar Talviste advokaadibüroost Heta. Sama bürood kasutab Saari-vastases võitluses ka Preatoni.

Vilja Savisaar külastas poliitikutest Preatoni kontorit kõige tihedamini. Ta kirjastab ajakirja The Baltic Review, kuhu hangib firmadest sponsorlust. Kuid selle jutu kõrvale võib ka palju muud rääkida.

Võib-olla kahtlustas keegi, et just Saari tilgutab pressi midagi Savisaarte maja müügi kohta, võib-olla olid mängus mingid muud ajaolud, igatahes järgmisel päeval läks olukord väga tuliseks.

Teisipäeva hommikul piirasid Saari Kadriorus asuva kodu ümber politseinikud. Teiste seas kaks hambuni relvastatud K-komando meest, kes tavaliselt püüavad vaid kõige räigemaid pätte ning paar narkokoera.

Kui õbluke Saari väljus, võeti ta kinni, viidi koju tagasi ja hakati tube läbi otsima. Tema elukaaslane Robert Silajev oli dushi all. K-komandot polnud seekord vaja. Mingit vastuhakku ei tulnud. Lõpuks viidi Saari ülekuulamisele. Teda taheti isegi kaheks ööpäevaks trellide taha pista.

Politseiameti pressiesindaja Indrek Raudjalg väidab, et K-komando osalemine läbiotsimisel pole ebaharilik. Narkokoerad võeti kaasa aga seetõttu, et uurija pidas võimalikuks narkootikumide leidmist.

Maja keerati pahupidi. Uimasteid ei avastatud.

Ekspressi küsimusele, millise info alusel oli uurijal alust arvata, et Ilona Saari juurest võib leida narkootikume ja kuidas see oli seotud kahtlustusega ametiseisundi kuritarvitamises, Raudjalg sisulist vastust ei andnud. Ütles vaid, et objekti mitteleidmine ei viita mitte valele otsusele, vaid sellele, et otsitavat objekti selles kohas ei olnud.

Võib-olla andis keegi politseile "magusa" vihje. Võib-olla politsei lihtsalt eksis. Võib-olla oli politseil õigus, et "otsitavat objekti polnud selles kohas".

Saari kaitsjate meelest tundis sellise jõulise läbiotsimise vastu huvi vaid Preatoni. Kusjuures näis, et eelkõige otsitakse dokumente, mitte narkootikume.

Samas võib K-komando kaasamise põhjus olla väga lihtne. Igaks juhuks, kuna majas elab ka mees, kelle nimi on politseile tuttav. Ekspress kirjutas 1997, kuidas Silajev oli paar päeva isegi pogris, sest üks vana direktor süüdistas teda ja tema sõpru, et nood viinud ta metsa, sidunud puu külge ja pressinud väärt maja välja. Loo teised tegelased olid näiteks kurikuulus firmade ülevõtja Jaak Veike ja Imre Arakas, keda kahtlustati raha eest tapmises.

Kohe näha, et vanad sõbrad!

Kolmapäeval sai kogu Eesti teada, et Preatoni tahab Saarile ära teha. Itaallane teatas börsile, et tema finantsjuht sõlmis Pro Kapitali nimel äärmiselt kehva lepingu. Kahju võib ulatuda ligi 18 miljoni kroonini. Asja uurib politsei.

Tegemist on sellesama Ilona Saariga, keda eesti rahvas nägi samal õhtul riigitelevisoonis, kus jooksis justkui saatuse pilkena portreefilm Preatonist. Just Saari on see kena naine, kelle itaallane filmis käevangu võtab ja naljatoonil oma uueks tüdruksõbraks nimetab. Õhtulehe ajakirjanik usub kõike, kirjutab vastava loo, paneb isegi pildi lehte.

Saari omakorda kiidab ülemust ja näitab, et ülemus peab ka temast lugu. Räägib, kuidas Preatoni ütles ühele ärimehele tema kohta (seda meenutades Saari punastab veidi ja märgib, et inglise keeles kõlab asi paremini) "she has too hard balls." Mis tähendab "iseloomuga naine".

Saari läks Pro Kapitali tööle eesmärgiga viia firma börsile ja teha sellest korralik ettevõte. Finantsistide seltskonnas peetakse teda kõvaks profiks. Seni on Saari mitte ainult filmis, vaid ka igal pool mujal Pro Kapitali igati kiitnud ja kaitsnud. Tema üks unistusi oli kunagi ühel suurel konverentsil esineda ja rääkida, kuidas ta tegi läbipaistmatust firmast rahvusvahelise avaliku ettevõtte.

Vähesed teadsid, et Preatoni börsiteade oli tegelikult vana uudis. Paha tehing, milles Saarit süüdistatakse, leidis aset juba maikuus. Mõnda aega arutasid Preatoni inimesed, kui kõvasti naist pigistada, kuna pidasid tema elukaaslast Robert Silajevit tõsiseks tegijaks.

Juuni alguses esitas Pro Kapital siiski politseile taotluse alustada uurimist. Ent ka siis veel ei öelnud Pro Kapital mitte ühtegi sõna börsile, et miski on nässu läinud. Preatoni ihujurist Aivar Pihlak seletab seda politsei palvega: asja paluti vaka all hoida, et uurimist hästi ette valmistada.

Kahtlemata oli paarikuune infosulg Preatonile kasulik, sest juuni lõpus toimus Tallinnas Olümpia hotellis Pro Kapitali aktsionäride koosolek. Kohale saabus lennukitäis keevaverelisi itaallasi. Nende ees olnuks väga nadi seletada, et üks direktoritest pani tuksi peaaegu neljandiku teie mullusest kasumist.

Nagu Preatoni üritustel ikka, ütles ka seekord kallitele võõramaalastele tervitussõnad rahandusminister Siim Kallas.

Hea suhe poliitikutega on Preatoni üks trumpe. Kui Ernesto Preatoni oktoobris 1996 esimest korda Eestisse suure pundi Itaalia investoreid tõi, esines neile Siim Kallas, tookord välisministrina. Ütles, et vabandab kahe tunnise viivituse pärast Eesti Vabariigi lennuväravais, kuid lubas hea seista itaallaste huvide eest, et Eesti pankadesse paigutatud raha poleks kättesaadav Itaalia maksuametile muidu kui vaid kohtu kaudu.

Kristiine Keskuse avamisel mõned aastad hiljem pidas kõne tollane siseminister Jüri Mõis. Preatoni Panga avamisel käis valitsusliidu nõukogu esimees Andres Tarand. Itaallase taotluse eest saada Eesti kodanikuks seisis hea majandusminister Mihkel Pärnoja. Möödus vaid nädal ja Preatonil oli kodakondsus käes.

Tüli "klotsi" pärast

Klots on kinnisvara meeste keeles maatükk. Klotsi pärast Preatoni ja Saari tülli läksidki.

Jaanuaris müüs Tallinna linn avalikul enampakkumisel kahte magusat krunti Logi tänaval. Sinna saaks ehitada elamuid ja hotelli, mille ukseni pääseb jahtlaevaga.

Preatoni himustas seda kohta juba ammu. Käis linnapea Jüri Mõisa jutul. Tahtis maatükke osta ilma konkursita ja mõistliku hinna eest, mis olnuks 30 miljoni krooni tuuris. Pooleteise aasta pikkune lobitöö läks aga vett vedama, sest linnavalitsus korraldas oksjoni. Alghinnaks pandi 50 miljonit krooni.

Oksjoni ümber hakkasid liikuma hämarad tegelased. Preatoni advokaadi Aivar Pihlaku sõnul andis üks seltskond talle mõista, et kui itaallane maksaks 200 000 dollarit, siis võtaksid teised oma pakkumise tagasi ja "klots" oleks tema. Sarnaseid loobumisi on varemgi ette tulnud. Näiteks tihti allilmameheks peetav Meelis Lao osales Tallinna keskturu enampakkumisel just sellise loobumistasu saamiseks.

Preatoni oli nüüd hädas, sest Pro Kapitalil puudus vaba raha. Samas nõudis linn ainuüksi oksjonil osalemise eest viis miljonit krooni.

Preatonil ei jäänud muud üle, kui viimasel minutil osalemisest loobuda ja vaadata pealt, kuidas maatükid liikusid alghinnast vaid 100 krooni kallimalt OÜ Hansameister kätte.

Preatoni meelest oli see väga kahtlane, kuna Hansameistri nõukogusse kuulus Pro Kapitali rahaasju ajav Ilona Saari, osanikeringi aga tema teada Robert Silajev.

Mitu kuud ei toimunud maatükiga mitte midagi. Kuni mai keskel helistas maruvihane Preatoni Itaaliast Pro Kapitali juhatajale Andrus Lauritsale ja teatas, et Saari on alatu petis.

Saari tegi vaikselt tehingu, kus Pro Kapital ostis Logi tänava krundid hinnaga 67,9 miljonit krooni. Hansameister sai seega pea 18 miljonit krooni kasumit.

Selle kohta, miks Saari niimoodi käitus, on kaks versiooni.

Südamlikud tervitused

Pro Kapitali jutust lähtub, et Hansameister oli hädas. Saari aitas, jäi vahele ja ootab nüüd teenitud karistust.

Seda lugu toetab näiteks faks, kus Saari väidab, et kuulis viimasel hetkel juhuslikult kruntide müügist mingitele skandinaavlastele. Tal õnnestus jaole saada. Kuna Preatoni telefon ei vastanud, hakkas tüdruk ise läbirääkimisi pidama. Tingis isegi hinda alla. Lõpptulemus polnud kehv - tsipa alla 2000 krooni ruutmeetri kohta. Pro Kapital oli mõnisada meetrit eemal ostnud krunte kokku kallimalt.

"Südamlikult tervitades," lõppes finantsjuhi faks.

Igaüks teab, et paugupealt ei saa notari juurde aega kinni panna. Kui Preatonil oli telefon kinni, võinuks nõu küsida Eesti kolleegidelt. Seda Saari ei teinud. Järelikult tüdruk blufib!

Teise versiooni kohaselt tahtis Preatoni kruntide pealt lõigata isiklikku vaheltkasu, Saari rikkus aga diili ära. Saari pidas krundi ostmiseks läbirääkimisi Pro Kapitali nimel. Selleks oli tal nõukogu otsus, mis lubab juhatusel soetada krunte sadama piirkonnas hinnaga kuni 2400 kr/m~.

Tehingu sõlmimise hetkel tegi aga Preatoni ettepaneku, et krundid ostaks Preatoni isiklik firma Svalbork Invest ja müüks need pärast Pro Kapitalile kallimalt edasi. Vilets lugu oli aga see, et Saari oli ise Svalbork Investi juhatuse liige ja sellise tehingu puhul oleks Saarist saanud tüübiline tankist.

Kuna viimasel ajal Preatoni poolt tehtud tehingud olid Saarit hakanud üha enam häirima ja tema padre-armastust murendama, siis lõi noor naine nüüd kanna kindlalt maha. Läks notari juurde ja vormistas tehingu ikkagi Pro Kapitalile, kaitstes sellega just Pro Kapitali huvisid.

Kui Preatoni Saari iseseivast ostust teada sai, nõudis ta, et naine keriks müügi tagasi. See oli võimatu, kuna Hansameister oli juba raha ja kasumi (18 miljonit krooni = 1 miljon dollarit, ilus, venepärane summa) laiali jaganud. Osa raha võttis laenu andnud Ühispank, osa läks ilmselt Venemaale. Peterburi, Kemerovosse või mõnda teise linna.

Algas vastuseis, mille senine kõrgpunkt tipnes Saari kodu läbiotsimisega eelmisel nädalal.


Kuidas Preatoni äri ajab

Sinjoor Ernesto äri koosneb suures jaos off-shore firmade võrgustikust, mis ulatub Kagu-Aasiast Ameerikasse. Ärid koonduvad kinnisvaraarendusfirmas Pro Kapital, mille aktsiaid müüakse Tallinna börsil.

Börsifirma omamine annab võimaluse näidata investoritele, et tegemist on igati lugupeetud ettevõtmisega.

Enamus Pro Kapitali aktsionäre on itaallased. Nende leidmiseks ja hoidmiseks on Preatonil Itaalias suur müügivõrk, mis meenutab, mis meenutab kindlustusmaaklerite või Herbalife tegevust. Investorid otsitakse ukselt uksele käies, kusjuures räägitakse ühest või teisest projektist, mitte firmadest. Investoritele on pakutud isegi Krediidipanga ja Läti Saules Banka aktsiaid, kuigi kummalgi juhul ei õnnestunud Preatonil tehingut lõpule viia.

Mitmed itaallased osalevad mitte oma nimel, vaid mõne maksuvaba firma kaudu. Ka Eestis alustas Preatoni esmalt äri ajamist offshore-kompanii nimel. Selleks oli Hong Kongis registreeritud Baltic Investments Ltd. Ametliku versiooni kohaselt on selle aktsionäriks ligi 80 inimest.

Pro Kapitali seisukohalt tundub kahjulik, et firma ostab suurema osa krunte off-shore firmade vahendusel, kusjuures hind kerkib vahepeal kümneid miljoneid kroone. Väikeaktsionärid peaks olema väga vihased. Kuid Preatoni firmade tervikpilti uurides paistab asi hoopis teistmoodi. Osa rahast saavad osad investorid kätte lihtsalt off-shore firmade kaudu.

Seega on Preatoni äri tõeline pähkel paljude riikide finantsjärelvalveasutustele ja maksuametitele. Kui just nende kätte ei satu Preatoni investorite nimekiri.

Tehingud Rotermanni kvartaliga

Rotermanni kvartal asub Tallinna südalinnas Viru väljaku kõrval. Kvartali omanik oli AS Vinkrist. Müüakse tema aktsiaid.

- 23. oktoober 1998 - Baltic Investments müüb Pro Kapitalile 90 aktsiat hinnaga 900 000 krooni.

- 25. detsember 1998 - Baltic Investments ostab aktsiad sama hinnaga tagasi.

- 29. november 1999 - Baltic Investments müüb 90 aktsiat uuesti Pro Kapitalile. Lisaks müüakse nõue summas 21 763 014 krooni. Kokku on tehingu hind nüüd 82 miljonit krooni.

- 28. oktoober 1998 - Arco Vara Valduse AS müüb kümme aktsiate Bargain Tradingule, mida esindab tuntud offshore-firmade müüja Leonid Agajev. Hind vaid 10 000 krooni.

- 28. oktoober 1998 - Bargain Trading müüb 10 aktsiat edasi Pro Kapitalile, kuid hinnaga 7 000 000 krooni. Bargaini kasum on 6 990 000 krooni.

Baltic Investmentsi esindas tehingutes Preatoni advokaat Aivar Pihlak, Pro Kapitali juhataja Andrus Laurits.

Aavo Kokk, Sulev Vedler