Maksupolitseid huvitab, kas Preatoni ja temaga seotud firmad-investorid on varjanud oma tulusid. Esialgsetel andmetel on oodata väga suurt maksunõuet seoses firmaga Baltic Investments, mis on registeeritud Hongkongis, kuid tegutses Eestis.

##Asi viitab isegi rahapesule.

Õli lisas tulle Preatoni ise, kes väitis esmaspäeval telekanalis Kanal-2, et tõi Pro Kapitali ligi 80 itaallase raha, kes tahavad jääda anonüümseks.

Preatoni toob Ðveitsist salajast raha

"Nad kartsid väga kommuniste. Nad kandsid oma raha üle välismaale, Shveitsi. See raha ei seisnud Shveitsis nende nime peal," selgitas Preatoni. "Peate mõistma nende inimeste mentaliteeti - kui inimene on kandnud raha kümne aasta eest Shveitsi ja nüüd investeerib selle otse Pro Kapitali, pannakse ta nimi aktsionärina kirja. Igaüks võib näha, et ta on aktsionär. Kuid ta tahab vältida seda, et Itaalia maksuamet võiks talt küsida, kust see raha tuli jne. Miks peaks me neile keelama võimaluse jääda anonüümseks?"

Paraku on sellisel loogikal rahapesu maik. Enamik riike käsitleb tulude tahtlikku varjamist kriminaalkuriteona. Kriminaalselt hangitud raha investeerimist ja sellise raha omaniku peitmist võetakse aga rahapesuna.

"Meil on muidugi põhjust seda uurida," ütles rahapesu andmebüroo ülemkomissar Arnold Tenusaar. "Aga põhimõtteliselt ei tohi me avalikustada, keda kontrollime."

Tenusaare sõnul tundis Preatoni vastu huvi ka Interpol.

Itaallased pelgavad maksuametit

Kõige vingemalt on maksuametil hambus Baltic Investments.

Too salapärane firma esitas Hongkongi aruandeid, et tema majandustegevus on null, kuigi tegutses Eestis eduka kinnisvaravahendajana. Maksudest ei tasu rääkidagi.

Mõne aasta tagustes äritehingutes esindas firmat Preatoni ihuadvokaat, Pro Kapitali jurist ja juhatuse liige Aivar Pihlak. Praegu on tema rolli üle võtnud teine jurist, lätlane Aivars Blumins.

Pihlaku sõnul on Baltic Investmentsi ninamees Giuseppe Lusuardi, Preatoni Panga nõukogu liige.

Küsimuses aga, kes on Baltic Investmentsi omanikud, ei suuda Preatoni ja tema jüngrid kuidagi kokku leppida.

Kord ütles Pihlak avalikkuse ees, et Preatoni ei ole firmaga seotud. Siis väitis Pro Kapitali tegevjuht Andrus Laurits, et Preatoni on ikkagi osanik. Mispeale Preatoni kinnitas, et see on jama.

Baltic Investmentsi aktsionäride arv kõikus neis juttudes 80 ja "sadade" vahel.

Lõpuks tunnistas Preatoni televisioonis, et Baltic Investmentsi aktsionärideks olla just need eespool mainitud umbes 80 itaallast, kes pelgavad oma maa maksuametit.

Laurits ei mäleta lepingut

Baltic Investmentsi suurim tehing on seotud AS Kalaranna aktsiatega.

Kalarannale kuulub ligi kuue hektari suurune magus maatükk Tallinna linnahalli ja Patarei vangla vahel. Preatoni tahab sinna rajada suurejoonelise äri- ja elurajooni.

Mullu jaanuaris kuulutas Andrus Laurits, et Pro Kapital sõlmis optsioonilepingu, mis lubab osta Kalaranna aktsiate kontrollpaki imeodavalt - vaid nimiväärtusega. Tegelikult soetati aktsiad tänavu mais ja varemräägitust üle saja korra kallimalt.

Pro Kapital maksis aktsiate eest 142 miljonit krooni. See summa ületab Pro Kapitali mulluse kasumi pea kaks korda.

Ekspress hakkas asja uurima möödunud nädala esmaspäeval. Miks ei kasutatud kasulikku optsioonilepingut?

Firma tegevjuht Andrus Laurits näitas seepeale välja vaid üllatust. Mainis mokaotsast, et "oli vist jah mingi leping". Väitis, et "see oli ju vaid ühe aasta pikkune". Juhtis jutu mitu korda teisele teemale.

Jäi mulje, et Pro Kapitali juhid unustasid Kalaranna optsiooni või polnud teda kunagi olemas. Seda aga ei saanud Laurits ega Pihlak tunnistada, kuna niisugune käitumine võib kergesti viia kohtu ette ja trellide taha.

Kevadel 1998 kuulis üldsus nn Daiwa afäärist. Hoiupanga juhid varjasid lepingut, millega pank tagas nende erafirma laenu. Asja avalikustamisel kaotasid pankurid oma väärt töökohad. Surve alla sattunud Hoiupank liideti Hansapangaga.

Sama aasta sügisel selgus, et Hüvitusfondi noor juht Arle Mölder varjas kahe suure tehingu tühistamist, millega fond sai ligi 80 miljonit krooni kahju. Fondi nõukogu lasi Möldri lahti ning pöördus politseisse.

Politseiameti pressiesindaja Indrek Raudjala sõnul uurimine jätkub. Kuid mullu jõulude paiku sai Mölder esialgse süüdistuse audiitorile valeandmete esitamises, raamatupidamisseaduse rikkumises ning isiklike maksude tasumata jätmises.

Süüdimõistmise korral võib ta kuni kolmeks aastaks trellide taha sattuda.

Süü aetakse noore naise kaela

Neljapäeval peatas Tallinna börs Pro Kapitali aktsiatega kauplemise. Reedel otsis firma peakorteri läbi maksupolitsei.

Preatoni seis muutus üha nadimaks. Ilmselt otsustas ta, et parim kaitse on rünnak. Sel teisipäeval veeretas Pro Kapital suure osa jamast oma endise finantsjuhi Ilona Saari kaela.

Niisiis väideti avalikult, et just Saari varjas üldsuse eest optsioonilepingu lõpetamist. Samuti levitas ta laimu, nagu ajaks Pro Kapital kahjulikku äri Preatoni, Baltic Investmentsi ja mingite teiste offshore-firmadega.

Tegelikult osteti Kalaranna aktsiad igati ausalt Eesti osaühingult Pettinary Haldus, mida juhib Andrei Proskura - riiulifirmade müüja, kes töötas justkui juhuslikult Preatoni kontoriga samas majas ja isegi samal korrusel.

Paraku ei muuda jutt Saari pattudest ja mingist riiulifirmast asja SISU karvavõrdki. Hind kasvas ikkagi 140 miljoni krooni võrra. Keegi lõikas tehingult ülisuure kasumi ja see ei olnud Pro Kapital. Pigem läks raha Preatoni sõprade-tuttavate taskusse.

Ja miks ei ostnud Pro Kapital aktsiaid otse?

Firma tegevjuht Andrus Laurits ei oska paraku nii lihtsale küsimusel vastata. Tema täitis vaid ülemuste korraldusi...

Kas Preatoni tahtis endale tünga teha?

Veelgi totramalt mõjub põhjendus, miks Pro Kapital lõpetas täiesti vabatahtlikult optsioonilepingu.

Meelemuutuse olla põhjustanud viimasel minutil tehtud avastus, et osa kinnistust moodustas maa asemel hoopis meri (!) ja et kinnistu tegelik otstarve oli äri- ja transpordimaa.

See oli tõesti vinge leid. Eriti kui arvestada, et Ernesto Preatoni oli selleks ajaks olnud juba üle kahe aasta Kalaranna nõukogu liige ja pidi teadma une pealt, mida too maatükk endast kujutab ja mida mitte.

Kokku langevad ka Kalaranna ja Pro Kapitali tegevjuhid. Tegemist on ühe ja sama noorhärra, Andrus Lauritsaga.

Kalaranna endise omaniku, salapärase firma Baltic Investments nimel esines aga korduvalt Preatoni advokaat Aivar Pihlak.

Kes proovis nüüd kellele tünga teha? Kas Kalaranda esindav Preatoni Pro Kapitali esindavale Preatonile või vastupidi?

Kõik oli Preatoni kontrolli all

Hüvitusfondi ja Daiwa asjad tulid välja, kuna kummaski tekkis kõva tüli hämarat äri ajanud tegevjuhtkonna ja nõukogu vahel, kes esindas suuromanike huve ja kelle eest jamasid varjati.

Pro Kapitalis toimusid aga tehingud Preatoni valvsa silma all. Kogu kontroll oli padre käes: tema kuulus Kalaranna nõukogusse ehk esindas seal omaniku (Baltic Investments) huve. Tema oli Pro Kapitali suuromanik ja nõukogu esimees. Temal oli võimalik hindu sinna või teisele poole liigutada, mõni leping sõlmida või tagasi lükata.

Kusjuures samasugune trikk kordus Tallinna lihakombinaadi aluse maa müümisel. Optsioonileping kadus, hind kerkis kümme korda. Jälle olid mängus Preatoni ja Baltic Investments...

Tänu tähtsatele sõpradele Toompeal oli Preatoni varem poliitiliselt vaat et puutumatu. Praegu ei kaitse teda avalikult enam ükski poliitik.

Tänu Baltic Investmentsi rahvusvahelisele haardele - aadress Hongkongis, investorid Itaaliast, pangaarve Shveitsis, tegevus Eestis ja Lätis - ületab skandaal peagi riigipiirid. Tallinna börs on osake Helsingi börsist ja siin alanud uurimist ei saa mõne telefonikõnega summutada. Eesti maksuamet aga mitte ainult ei anna, vaid lausa peab andma kõik huvitavad andmed oma Itaalia kolleegidele.

Preatoni investorite elu läheb üha põnevamaks.


Kuidas müüdi AS Kalaranna

- Firma kuulus algselt kümmekonnale kalandusettevõttele: Hiiu Kalur, Saare Kalur, Viru Rand, Majak jt. Ehitas kalapüügipaate. Pidas kalasadamat linnahalli kõrval.

- Talvel 1997 ostis lõviosa aktsiatest firma SPD, mida juhib kaubandus- ja tööstuskoja ekspresident Peeter Tammoja. Tammoja lasi laevade remontimise ja ehitamise ning sadama tegevuse lõpetada.

- Väiksem osa aktsiatest läks maksuvaba kompanii Scancorp Inc ja sealt edasi Epeksi toiduainetekontserni (Toomas Kõuhkna) kätte.

- Sügiseks 1997 ostis kõik aktsiad Baltic Investments, keda esindas jurist Aivar Pihlak. Hind ligi 44 miljonit krooni.

- Märtsis 2001 ostis aktsiad OÜ Pettinary Haldus.

- Mais 2001 müüs Pettinary Haldus aktsiad edasi Pro Kapitalile. Hind kasvas 142 miljoni kroonini.

- Ekspressi allikad väidavad, et tegelikult laekus raha enne ostu-müügilepingu sõlmimist Preatoni Panka USA kompanii Karacol Ltd arvele. Karacol esineb ka teistes Preatoni ärides.

Sulev Vedler


Preatoni ja jüngrid

Ernesto Preatoni firmades töötavad äriinimesed on vähem või rohkem osaks hämaras mängus, mille vastu nüüd tunneb teravdatud huvi maksupolitsei.

Ernesto Preatoni. Skeemi juht, Pro Kapitali nõukogu esimees. Äri lai, segane ja salajane nagu ammusel tikukuningal Ivar Kreugeril. Alustas Itaalias kinnisvarabisnist juba 1971. 70ndate keskel ajas äri USAs, Vermonti osariigis. Tal on sellest ajast saadik ports USA firmasid.

Preatoni ehitas 1992 Egiptusesse kuurorti, kuhu lennutatakse muuhulgas ka saate "Reisile Sinuga" võitjaid. 90ndatel sai Itaalias kõvasti peksa seoses mõne panga ülevõtmisega.

Kolis Eestisse ja hoiatas, et ärge ühinege Euroopa Liiduga. Pro Kapitali kontrollib offshore-kompaniide Peak Mount Corporation ja Telom AG kaudu. Preatoni Panga ainuomanik - ainus inimene Eestis, kellel on isiklik pank. Pappi hangib Itaaliast, see viiakse sularahas SHveitsi ja sealt offshore-firmade kaudu üle ilma. Õppis Milano Katoliiklikus Ülikoolis majandust. Eesti kodanik. Naine Islandilt.

Eravestlustes on mitmed tema lähiringi kuuluvad inimesed tunnistanud, et Preatoni on despootlik ja ülbe juht, kes teisi, st siinseid bürootöötajaid, eriti ei usalda.

Otsides Eestist inimest, kellele Preatoni kõige enam oma siinses õitsengus võlgu on, meenub ennekõike rahandusminister Siim Kallas. Esimene kontakt nende kahe vahel leidis väidetavalt aset juba siis, kui ministrihärra veel mugavas Eesti Panga presidenditoolis istus. Kallas esines avasõnaga ka hiljutisel Pro Kapitali suures osas itaaliakeelsete aktsionäride üldkoosolekul. Muidugi pole Kallas ainus tipp-poliitik, kellega Preatoni hästi läbi saab.

Aivar Pihlak. Pro Kapitali jurist, Preatoni ihujurist. Töötab padrega alates tema esimesest reisist Eestisse 1995.

Pihlak on õppinud ühe aasta Tartu ülikoolis inglise filoloogiat, kuid pärast armeest naasmist astus õppima juurat.

Oli ülikoolis särav seltskonnahing. Võis rääkida lõputul hulgal venekeelseid anekdoote ning laulda lorilaule. Inglise keele kõrval valdab vene keelt perfektselt.

Juristina saadab Pihlakut aga mitte just liiga hea kuulsus. Kipub esindama hämara taustaga inimesi.

Näiteks on ta kaitsnud suurinvestor Giovanni Sposatot.

Üheksakümnendate keskpaiku tekkisid tollal advokaadibüroos Heta töötanud Pihlakul probleemid, mistõttu mees pidi advokatuurist välja astuma.

Pihlakul on komme Keskerakonna juhi Edgar Savisaare kombel kõiki vähegi ametlikke vestlusi diktofonilindile salvestada.

Ernesto Preatoni on Aivar Pihlaku ainus suur klient. Tema säästmise nimel on Pihlak paljukski valmis. Pädevate allikate andmeil maksab itaallane oma truule abilisele väärikat palka - iga kuu kuuekohaline number.

Kuni 2000. aastani esindas Pihlak Baltic Investmentsi. Hongkongis registreeritud firmat, millega börsiettevõte Pro Kapital sõlmis kinnisvaratehinguid.

Baltic Investmentsi suhtes algatas maksupolitsei kriminaalasja. Kahtlustavad maksupettuses.

Ilona Saari. Pro Kapitali finantsjuht. Kaunis daam, tihti minis. Kuni viimase ajani Preatoni olulisim nõustaja. Isegi olulisem kui kõikjal figureeriv Pihlak.

Kuu keskel teatas aga Preatoni, et Saari tekitanud Pro Kapitalie olulist kahju.

Saari on seni öelnud vaid, et kõik tehingud, millel seisab tema allkiri, on sooritatud Preatoni huvidest lähtuvalt. Samas vallandas just tema ja Preatoni vaheline tüli üldsuse huvi Pro Kapitali hämarate tehingute vastu.

Ott Karolin. Preatoni Panga juht. Töötas varem Ühispangas, oli seal juhatuse liige. Ambitsioonikas mees, kes panga presidendi Ain Hanschmidti vana võitluskaaslasena soovis seal jätkuvalt mängida esimest viiulit. Aga polnud seda viimasel ajal mitte. Ajad muutusid. Ilmselt võimalus olla Preatoni pangas see üks ja ainus juht oli põhjuseks, miks mees töökohta vahetas.

Preatoni palgapakkumine, mis väidetavalt on samuti ilus kuuekohaline number kuus, tegi otsustamise muidugi kergemaks.

Teisalt räägitakse, et just sel ajal, kui Karolin Ühispangast lahkus, kerkisid pangas päevavalgele mitmed üsnagi halvad laenud. Laenudivisjoni sisulise juhina olukorda teades oskas Karolin ebameeldivat hetke ennetada ja õigel ajal lahkuda.

On selge, et maksupolitsei tähelepanu pälvinud hämarad tehingud sooritati läbi Karolini juhitava panga.

Andrus Laurits. Pro Kapitali tegevdirektor, Eesti-operatsioonide pealik. firmas alates 1997. Töötas varem firmas Boxer Puidu Eksport. Õpib Concordias rahvusvahelist majandust. Tegelikult on ta siiski vaid palgatööline, st Preatoni juures tal palju otsustada ei lubata.

Luca Milani. Pro Kapitali juhataja, tema all on Pro Kapital Grupi üldine strateegia, eriti aga need ärid, mis on Baltikumist väljaspool. Oli mullu Pro Kapitaliga ühendatud kinnisvaraettevõtte Domina pealik, tegeles raha liigutamisega, kuuludes "finantsosakonna töö eest vastutavasse direktorite nõukogusse". On üks neist itaallastest, keda Preatoni tiimist rahvale näidatakse.

Roberto Preatoni. Ernesto poeg. Juhib Vene operatsioone, 1999 sai ka Pro Kapitali Leedu osakonna juhiks. Õppis ülikoolis politoloogiat, kuid see on lõpetamata. Käinud Ameerikas aktsiahindade teemalistel kursustel. Kui Eestisse tuli, andis Ekspressile usutluse, kui jama on äri ajada Itaalias.

Alessandro Gelli. Pro Kapitali Läti operatsioonide juht. Hariduselt geoloog. Töötas 1995-1996 Milanos Studio Geotecnico Pangeas. Preatoni palgal alates 1997. On Hypermarketi juhatuse liige. Luca Milani kõrval teine aktiivsem itaallane Preatoni meeskonnas.

Davide Marco Bizzi. Preatoni endine soosik. Kui Preatoni Eestisse tuli, kuulus 20% äridest talle. Jäi Preatoni varju. Kahe mehe vahel leidis aset kirglik tüli.

Nüüd ajab Bizzi äri Kuubal. Jurist Pihlakuga kahe peale on tal Vääna-Jõesuus komfortaabel suvila.

Pier-Paulo Cimatti. Itaallane, kes omandas seni Preatonile kuulunud Sõpruse kino kõrval asuva hoone Vana-Viru 11/13, investeerib sinna nelja tärni hotelli Domina City rajamiseks ca 60 miljonit krooni.

Aivars Blumins. Preatoni advokaat Lätis. Praegu on tema Baltic Investmentsi esindaja.

Giuseppe Lusuardi. Preatoni Panga nõukogu liige, keda Pihlak esitles Ekspressile Baltic Investmentsi ideelise juhina. Peaks olema audiitor. Juhtis 179 itaallase delegatsiooni, kes juunis siin käisid. Oli ka näiteks Läti suure kommivabriku Staburadze nõukogu aseesimees ajal, mil tehase suuraktsionäriks ja nõukogu esimeheks oli Preatoni.

Allar Remmelkoor. Kristiine kaubanduskeskuse pealik. Usin palgatööline, kel Preatoni muude äridega miskit pistmist olla ei saa.

Giuliano Urbani. Domina praegune juht

Renato Bulloni. Esindab Liechtensteinis registreeritud firmasid Peak Mounatin Corp, Jama International, Anndare Ltd, FVT Financial Tourism jne.

Margus Mets. Suhtekorraldusfirma KPMS, kus Mets töötab, on Preatonit teeninud tema Eestisse tulekust saati. Loomulikult on Metsa ja tema kontori töö tagada, et Preatoni meedias oma tõe selgitamiseks piisavalt ruumi saaks.

Enn Roose. Tuntud maksukonsultant, kuulub Pro Kapital Grupi nõukogusse.

Tiit Vähi ja Jaak Saarniit. Ekspeaminister ja suureettevõtjate assotsiatsiooni tegevjuht, Preatoni Panga nõukogu liikmed.

Sulev Vedler, Raul Ranne