Juba 1994. aastast viib Estonia kauneid muusikariistu ookeani taha müügiks. Alles poolteist aastat tagasi aga avastas 140 aastat maailmakuulsaid pille valmistanud Steinway & Sons, et Estonia klaveri logo sarnaneb liiga palju Steinway klaveri märgiga. Ja Estonia klaverivabrik sai kaela kohtuasja autoriõiguste rikkumise pärast.

"Nüüdseks on see lugu lahenenud," nendib Estonia klaverivabriku omanik Indrek Laul kidakeelselt. "See on delikaatne teema ja me oleme nõukogu koosolekul kokku leppinud, et see on nüüd lõplikult maha maetud."

Samas tunnistab Laul, et klaverite edasiseks müügiks oli Estonia vabrik sunnitud oma pillide logo ära muutma. Kohtuasjast ei taha rääkida ka Steinway & Sons.

Hoolimata kohtutülist oskavad ameeriklased Eesti klavereid hinnata. 104 aastat vana Estonia klaverivabriku teeneid kasutavad USAs nii Michigani ja Wisconsini ülikoolid kui ka kümmekond suurt kirikut. "Estonia toodangust müüakse sel aastal 86 protsenti Ameerika turul," märgib Laul.

Hoolimata kohtuasjast annab muusikainstrumentide hindamise internetikülg musictownusa.com Estonia klaveritele endiselt parimad hinded, pidades neid paremaks nii Petroffi, Yamaha kui ka Baldwini klaveritest. Samas võib küljelt ka lugeda, et "Estonia näol on tegemist uute klaveritega Ameerika turul, mida toodetakse Leedus".

Anne Prommik