Hea teenimisvõimalus uue kodupostitusprogrammi home maileri abil. Töö lihtne (ümbrike sorteerimine kodus), sissetulek u 1250 krooni nädalas," kiidab kuulutus SL Õhtulehes.

Lausa sülle kukkunud õnn 75aastase pensionäri jaoks, mõtles Regina Tomson, kui ta novembris neid ridu esimest korda luges.

Nagu kuulutuses soovitatud, saatis Mustamäel elav daam oma aadressiga ja margistatud topeltümbriku peapostkontoris asuva anonüümse postkasti aadressil. Kibekähku laekus talle puises, ent ülevoolavalt entusiastlikus stiilis kiri, mis pidi lugejas rahaahnust piitsutama.

Ajuloputuskiri

"Enam ei pea te muretsema inflatsiooni, mõõnaperioodi, kasvavate bensiini- ja muude hindade pärast. Kui soovite suhteliselt kergesti teenitavat sissetulekut ja pääseda finantsprobleemidest, siis Te võlgnete tänu just endale, kui huvitute meie pakkumisest," kuulutas koopiamasinal paljundatud teatis.

"Liitudes meie programmiga anname Teile tingimusteta garantii, et kõik, mis oleme selles programmis öelnud, on tõsi ja Te rõõmustate selle raha üle, mis Te teenite. Teie eesmärgid ja järgnev edu sõltub 100 protsendiliselt Teie kodutöötajate programmi "HOME MAILER" - "KODUPOSTITAJA" heakskiitmisest ja instruktsioonide täitmisest."

Milles tulutõotav töö täpselt seisneb, jäi ikka segaseks.

Edasi ütlesid instruktsioonid Regina Tomsonile, et nüüd tuleb täita kirjale lisatud tellimiskupong ning maksta 85 krooni "registreerimistasu".

Uudishimust ajendatuna kandis naine raha vastavalt juhistele üle Optiva Panka kellegi Ants P arvele. Nüüd jäi üle vaid oodata, millal laekub lubatud komplekt kodupostitusprogrammiga.

"PLAAN" avaneb

"Kallis sõber!" algas järgmine mesimagus kiri. Kuid seekord olid instruktsioonid oma küünilisuses jahmatavad.

Esimese sammuna pidi miljonärikspürgija valima firmanime. "Olge loomisvõimeline," õhutas pamflett.

Edasi tuli otsustada, kas kasutada firma aadressina isiklikku või postkontori postkasti. Soovitati odavat, ent anonüümset postkontori varianti.

Kolmandaks tuli hankida firma pitsat, mida saab tellida paljunduskeskusest.

Äri alaku! "Te peate saama võimalikult palju päringuid, et saada tõelist kasu meie PLAANIST," seisis rikastumise juhendis. "Pange sarnane kuulutus, millele Te vastasite, ajalehte või ajakirja." Lisatud on hulk praktilisi näpunäiteid, kuidas ja millistesse väljaannetesse kuulutus panna.

Lõpuks loovutatakse Regina Tomsonile õigus sama skeemi edasi müüa. "Te maksite 85 krooni ja nüüd Te võite paljundada kõiki neid materjale, mida Te olete meilt saanud," lubab kiri lahkelt.

Ring on täis.

Regina Tomsoni pension on 1538 krooni kuus. Kokku kulus kettkirja skeemis osalemisele 120 krooni. Kes on Ants P, kelle nimelisele arvele Regina Tomson raha saatis, Optiva Pank loomulikult ei paljasta. Kiiret rikastumisvõimalust reklaamivad kuulutused ilmuvad edasi. Kontaktaadressiks on märgitud sama postkast.

Mihkel Kärmas