Veel enne uue Auvere elektrijaama lõplikku valmimist seisab Eesti Energia (EE) juhatus eesotsas Hando Sutteriga silmitsi võimalusega, et valitsuse korraldusel ehitatud ja 640 miljonit eurot maksma läinud elektrijaama väärtus on juba enne selle kasutusele võtmist langenud. See tähendab, et tõenäoliselt tuleb elektrijaama varasid märkimisväärselt alla hinnata ja neid ka tänavuses majandusaasta aruandes kajastada. See tähendab Eesti suurimale riigifirmale väiksemat ärikasumit ja riigile ka vähem dividende. Seda kõike peale madalatest naftahindadest tingitud õlitootmise kasumlikkuse vähenemise.

Kuigi Auvere jaama küsitavast kasumlikkusest ja hiigelinvesteeringu mõttekusest on räägitud juba aastaid, tuleb Ärilehele teadaolevalt EE juhtidel siiski selle aasta lõpus suur osa investeeringuid maha kanda. Arvestades, et EE-l on laene miljardi euro väärtuses, sh ehitati ka Auvere peamiselt laenudega ning juba nüüd asi vähem väärt kui üleval olevad laenusummad, halvendab selline olukord otseselt firma finantsseisu ja edasist krediidikõlblikkust.

Veel eelmisel aastal hoiatas EE endine juht Sandor Liive valitsust, et kui taastuvenergia toetuse maksmist energiafirmale ei taastata, tähendab see Auvere jaama väärtuse allahindamist 300 miljoni euro ulatuses ehk ehituseks kulunud investeeringust jääks järele ainult pool. Allahindluse vajadust ei soovi ega saa EE praegu veel ametlikult kinnitada, sest börsifirmana on sellistest otsusest esmalt vaja teavitada investoreid. „Oleme praegu analüüsimas oma varade katteväärtusi, otsuseid langetatud pole ja seega ei ole põhjust spekuleerida ka võimalike mõjude teemal. Tõenäoliselt sünnivad otsused lähikuude jooksul,” sõnas EE finantsdirektor Andri Avila.