Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Margus Tuvikese sõnul ületab laekumine eelarves oodatud taset.

Sotsiaalmaksu laekumise kasv aeglustus novembris vőrreldes mullusega kuuele protsendile. Deklareeritud palgafondi kasv, kus on arvestatud lisaks palgatulule ka juhatuse liikme tasude ning muude lepinguliste tasudega, ulatus oktoobris 5,4 protsendini. Keskmine töötasu kasvas 5,2 protsenti ja töötajate arv kasvas 0,2 protsenti.

Käibemaksu laekumine kasvas novembris eelmise aasta sama kuuga vőrreldes 6,7 protsenti. Üheteistkümne kuuga on käibemaksu kokku tasutud ligi 1,8 miljardit eurot ehk 4,7 protsenti rohkem kui aasta varem. Käibemaksu tasumised on aasta algusest vőrreldes mullusega kasvanud tegevusaladest enim energeetikas 22,8 protsenti ning mootorsőidukite äris 17,2 protsenti. Oktoobris kasvasid maksustatavad käibed peamistes tegevusvaldkondades 1,1 protsenti vőrreldes eelmise aastaga.

Aktsiise laekus novembris 6,6 protsenti rohkem kui aasta varem. Kasvu panustas kőige enam kütuseaktsiis, mida laekus 16,4 protsenti rohkem kui aasta tagasi. Üheteistkümne kuu kokkuvőttes vőrreldes eelmise aasta sama perioodiga on laekunud kütuseaktsiisi ja alkoholiaktsiisi rohkem vastavalt 14,3 ja 9,4 protsenti.

"Kuigi mőlema aktsiisikauba puhul on koguseid mőjutanud sellel aastal hoogustunud piirikaubandus, jääb see prognoositud mahtude piiresse. Järgmise aktsiisimäärade tőusu eel on oodata kőigi aktsiisikaupade varumist," ütles Tuvikene ministeeriumi pressiteate vahendusel.