“Praegu oleme olukorras, kus e-sigarettidele kehtestatakse samad reeglid nagu tubakatoodetel, jättes kõrvale teaduslikult tõestatud fakti, et e-sigaretid on 95% vähem kahjulikud kui tavalised tubakatooted,” ütles Ingmar Kurg E-sigareti müüjate ja kasutajate liidust. Kure sõnul peaks keskustest kaugemal elavatele inimestele alles jääma võimalus tellida e-poest tavasigaretiga võrreldes ohutumat alternatiivi, e-sigaretti.

Sama eelnõuga surutakse veipijad koos tubakasuitsetajatega suitsuruumi, eirates asjaolu, et e-sigareti tarvitamisel ei eraldu keskkonda suits, vaid kahjutu aur. Samuti tahetakse e-sigarettidele rakendada tubakatoodetega võrdselt väljapanekukeeldu ning tarbijalt võetakse ära igasugune võimalus enda vajadustele sobiv e-sigaret valida.

“Maitsestatud täitevedelike keelustamine on aga lausa ohtlik tervisele, sest vedelikku saab ka ise maitsestada, kuid selline ise kokkusegamine ei pruugi olla ohutu,” selgitas Kurg. Maitsete keelustamisega võtab riik ära võimaluse kontrollida kvaliteeti vastavalt tubakaseadusele.

Eelnõud koostades ei ole sotsiaalministeerium konsulteerinud ei turuosalistega ega tarbijatega, eirates nõnda head seaduseloome tava. E-sigareti müüjate ja kasutajate liit on korduvalt juhtinud tähelepanu sellele, et e-sigarettide teema on keerulisem ja vajab põhjalikumat analüüsi, kuna ka terviseeksperdid on e-sigareti suhtes kardinaalselt erinevatel seisukohtadel.

E-sigareti müüjate ja kasutajate liit on alaealistele e-sigarettide kättesaadavuse piiramiseks välja pakkunud lahenduse, mis jätaks alles e-sigareti e-poed, aga täidaks alaealiste suhtes sama eesmärki, mida hetkel üritatakse saavutada e-sigareti e-poodide täieliku keelustamisega. E-sigareti e-poodi sisenemisel tuleks panna poodidele kohustus kontrollida isiku vanust ID-kaardi või mobiili-ID abil.

Käesoleva eelnõuga soovib riik kehtestada regulatsioone, mis ületavad oluliselt Euroopa tubakadirektiivi nõudeid. Aeg oleks mõista, et selline ülereguleerimine ei soodusta tubakast loobumist!