Och-Ziff on Wall Streetil tegutsev riskifond, mis haldab täna 40,6  miljardi dollarilist portfelli. Sellest sai 2007. aastal börsiettevõte, mille aktsiate koguväärtus on 5,6 miljardit dollarit.

James Levin  tuli ettevõttesse 2006. aastal ning tegi mõne aastaga karjääriredelil tohutu tõusu. 29-aastasena oli ta 14-liikmelise meeskonna juht, mille käsutuses olid miljardid dollarid. 30-aastaseks saades edutati ta aga juhtkonda ning ta võttis üle globaalsete investeeringute osakonna.

2012. aastal tegi mees julge pakkumise. Nimelt soovitas ta Och-Ziffil osta 7,5 miljardi dollari väärtuses struktureeritud laene. Täpsemalt laene, millel olid fikseeritud tagasi maksmise tähtajad. Näiteks krediitkaardivõlad, hüpoteegid ning riigivõlad. Pangad olid sel ajal huvitatud nende võlgade edasi müümisest suhteliselt soodsa hinnaga.

Ei ole täpselt teada, mida 7,5-miljardiline pakett täpsemalt sisaldas, aga selge oli see, et risk oli tol ajal suur. Majanduse taastudes hakkas sellel investeeringul aga väga hästi minema ning 2013. aastaks teenis ettevõte 2 miljardit dollarit kasumit puhtalt sellelt tehingult. Kogukasum oli Och-Ziffil seejuures 3,4 miljardit dollarit. Seega teenis Levin 60% kogu ettevõtte kasumist.

Kuna Och-Ziff on börsiettevõte, siis peavad nad avaldama oma aruandeid ning ka palganumbreid. Nüüd ongi välja tulnud tõsiasi, et James Levin on saanud oma eduka tegutsemise eest meeletu preemia. Palk ja lisatasud on tal ümmargune 0, kuid talle anti 118 854 312 dollari (118,85 miljonit) väärtuses aktsiaid.  Samal ajal teenis ettevõtte tegevjuht kokku 22 miljonit dollarit. Veel parema pildi summa suurusest annab aga teadmine, et suurte finantsasutuste nagu  JP Morgani, Bank of America, Goldman Sach'i, Morgan Stanley, Citibanki ja Wells Fargo tegevjuhid ei teeninud 2013. aastal kokku ka nii palju kui Levin. Nende koguteenistus oli vaid 96,1 miljonit.

Miks aga on kasulik kogu tasu saada aktsiates? Loomulikult on küsimus maksudes. Kui Levin ei müü aktsiaid kohe maha vaid ootab aastakese, siis peab ta maksu tasuma 20%, enne seda peaks tasuma 39,9%. Sama oleks ka rahalise boonuse puhul. See teeb 24 miljonit võidetud raha.

James Levin on noor mees. Kindlasti kuuleme temast veel palju.