Arno Kütt (46) ja Peep Kuld (45) ehitasid üles Eesti suurima mööbliäri ning hauvad nüüd plaani vallutada pakirobotitega terve maailm, kirjutas Eesti Ekspress peaauhinna saanutest.

Arno ja Peep - kaks ettevõtlikku kunagist koolivenda Viljandi Paalalinna gümnaasiumist. Nad ei käinud ühes klassis, sest Arno lõpetas Peebust kaks aastat varem. Puutusid veidi kokku kergejõustikutrennides ja spordilaagrites - kuid võistlesid eri vanuseklassides.

Kooli ajal ei tekkinud kellelgi sellist tunnet, et see duo võiks tulevikus äris mehetegusid korda saata.

Arno lõpetas keskkooli ja siirdus vene sõjaväkke. Ta ütleb, et hakkas juba neljandast klassist alates kooli vihkama, kuna seal tuli asju pähe tuupida. Nii ei tulnud tal mõtetki pähe, et võiks kõrgkooli minna.

Peep lõpetas kooli siis, kui Eestis algas turumajandus. Teda huvitas äri ning tal oli selge plaan minna ülikooli majandust õppima.

Arno saabus vene sõjaväest valge lehena, omamata kontakte ega mingit aimu ettevõtte juhtimisest. Kuid tal jätkus küllaga ettevõtlikkust.

„Esimesed nii-öelda ärid olid mul juba siis, kui olin 14aastane. Lühikeseks jäänud teksapükstest tegin neetidega punkvesti ning müüsin siis selle maha. Ka nokamütse õmblesin ise vanadest asjadest - ikka müügiks. Mingi ettevõtluspisik oli mul sees," räägib ta.

Hiljem hakkas Arno isakodus Viljandis pildiraame tegema. Tol ajal nap­pis maalikunstnikel piltide jaoks raame. Arno klopsis neid garaaži all kokku ning leevendas defitsiiti. Ta joonistas ka ise Viljandi vaateid, paljundas neid trükikojas, raamis enda tehtud raamidesse ning müüs turistidele suveniiridena. Võttis ka välismaa ajakirjadest paljaste naiste pilte ja raamis neid.

Müük läks alguses nii hästi, et Arno teenis ühe nädalaga mitme kuu palga!

Palgatöötaja rollis on Arno olnudki oma elust vaid umbes ühe aasta. Täpsemalt siis, kui sõjaväest naasnuna ei elatanud pildiraamidega enam peret ära ning tuli võtta vastu osakoormusega tööots tuletõrjujana. „Lihtsalt selleks, et kõht täis oleks," ütleb ta.

Peep aga liikus samal mööda karjääriredelit üles pealinnamelus. Ta töötas mitmes ettevõttes (sh näiteks Tallinna Kaubamajas) ning maandus siis noore spetsialistina Hoiupanka. Seal tegutses ta mitu aastat peenes ametis - aktsiaturgude optsioonidiiler. Hoiupangast sai Hansapank ja Peep tegutses seal investeerimisfondide alal 2003. aastani.