KAUBANDUS: väliskaubandus on proportsioonist oluliselt väljas

Kaubavahetus Kesk- ja Ida-Euroopa riikidega moodustas möödunud aastal alla kahe protsendi Eesti väliskaubanduskäibest, kuigi Kesk- ja Ida-Euroopa riikide rahvaarvu arvestades võiks see olla neljandik. Välisministeeriumi välismajanduspoliitika osakonna ata‰ee Peeter Kohandi sõnul on proportsioonid Eesti väliskaubanduskäibe jaotumisel Euroopa Liidu riikide ja Ida- ning Kesk-Euroopa riikide vahel paigast ära. “Euroopa Liidus on 200 miljonit elanikku ning kaubavahetus Euroopa Liiduga moodustab poole Eesti väliskaubanduskäibest. Kesk- ja Ida-Euroopas elab 120 miljonit inimest, kuid kaubavahetus annab vaid kaks protsenti, selle asemel võiks vabalt olla 25 protsenti,” rääkis Kohandi.

Eesti Poola suursaatkonna majandusnõunik Heiti Mäemees ütles, et kaubavahetuse Poolaga teeb raskeks ka nii Eesti kui Poola kaupade väike lisandväärtus. Poola turule minekuks on tema sõnul vaja aktiivset müüki ja välja arendatud kaubamärki. “Soovitan Eestil kaupa importida Poolast, sest seal on odav. Meie armastame praegu osta sealt, kus on kallis,” lisas Mäemees.

Kohandi ütles, et Kesk- ja Ida-Euroopa riigid moodustavad suure turu, mille potentsiaal alles avaneb. “Näiteks Poola, Ungari, T‰ehhi ja Sloveenia turul on praegu kergem konkureerida hinna ja kvaliteedi suhtes kui Euroopa Liidu riikide turgudel. Samal ajal on nimetatud riikidel tihe kaubavahetus Euroopa Liiduga,” rääkis Kohandi.

Eesti kaubavahetuse maht Kesk- ja Ida-Euroopa riikidega oli möödunud aastal 1,8 miljardit krooni, millest eksport moodustas 0,4 ja import 1,4 miljardit.