Ideed, mis ootavad ellu viimist on ’’10 miljonit e-eestlast aastaks 2025’’ (ühiselt idee esitanud Taavi Kotka, Ruth Annus ja Siim Sikkut), ’’Ühiskondliku mõju võlakirjad’’(Maris Ojamuru) ja ’’Eesti kui hackerspace’’ (Heigo Mõlder ja Tanel Kerstna). Arenguidee konkursi võitjaid on ootamas aastane stipendium suurusega 2000 eurot kuus. Võitjad on oodatud töötama Arengufondi büroos Tallinnas, et sealsete inimeste ja võimaluste toel oma arenguidee ellu viia.

"Arenguidee konkurss on edulugu juba ainuüksi seetõttu, et meile laekus 143 ideed nii Eesti majanduse ja ettevõtluse arendamiseks, aga ka hariduselu mitmekesistamiseks ja sotsiaalsete probleemidele innovaatiliste lahenduste leidmiseks. Võitjateks kuulutatud ideid iseloomustab ambitsioonikus ja uudne lähenemine, samuti ideede elluviimise realistlikkus ning mõju Eesti majandusele ja ühiskonnale.” sõnas Tõnis Arro.

Arenguidee konkursi lõppüritus toimus täna riigikogu konverentsisaalis, kus said oma idee põhjal koostada esitluse kõik finaali pääsejad. Ideesid olid retsenseerimas vastava valdkonna spetsialistid, kelleks olid Anu-Mall Naarits, Aivar Roop, Kaja Kuivjõgi, Yoko Alender, Margo Loor, Lauri Nirgi, Henri Laupmaa ja Anvar Samost. Pärast idee tutvustamist ja eksperdi hinnangut oli võimalus küsimuste-vastuste vooruks.

Parima ja teostatavama idee valis žürii, kuhu kuulusid Maive Rute (direktor Euroopa Komisjoni teaduse ja innovatsiooni peadirektoraadis), Ville Jehe (ettevõtja, Eesti Arengufondi nõukogu esimees), Tõnis Arro (fondi juhatuse esimees), Pirko Konsa (fondi tegevjuht) ja Sten Tamkivi (ideekonkursi inspireerija ja ettevõtja).

Arenguideede konkursi ajendiks oli ettevõtja Sten Tamkivi avaessee möödunud sügisel ilmunud Arengufondi mõtteraamatus. Essees kirjutab Tamkivi, et me ei oska endale Eestis sõnastada ilusaid, kaasahaaravaid ja inspireerivaid eesmärke. Unistamise tähtsusest rääkis Sten ka Arenguideede konkursi lõpuürituse ettekandes.

Stipendiaatidele lisaks märkis konkursi žürii ära kolm ideed, mis väärivad avalikku diskussiooni nende teostatavuse ja mõju üle – Asso Sauga idee teha Eestist krüptorahanduse eestvedaja maailmas, Anu Kasmeli idee rahvastiku tervisekapitali arendusvõimalustest ja Jaak Vilo idee laste koolitee aasta varasemast algusest.