Kiievi linnapea lubas aidata kaasa Eesti ärimeeste kavale rajada Ukraina pealinna uus kaubamaja.

"Eesti väga usaldusväärsed ärimehed tahavad ehitada Kiievisse ühe uue kaubamaja," ütles Ukrainas visiidil viibiv peaminister Tiit Vähi.

Vähi sõnul toetas ka Kiievi linnapea seda projekti. "Kaubamaja jaoks on olemas ka krunt ning takistusi ehitamiseks ei tehta," vahendas ta Kiievi linnapea sõnu.

Samas väitsid paljud Eesti delegatsiooni kuuluvad tippärimehed, et ei tea kaubamaja ehitamise plaanist midagi.

Neljapäeval kohtusid Eesti äridelegatsiooni liikmed Ukraina ärimeestega, kuid suuremate lepeteni veel ei jõutud. ärimehed laususid, et Ukrainasse võiks hakata Eesti mööblit tooma umbes viie aasta pärast. Alles selleks ajaks jõuab riigi elatustase selleni, et inimesed jõuavad hakata kaupa ka ostma, põhjendasid nad.

Majandusminister Jaak Leimann oli siiski optimistlikum, väites, et Eesti mööblikaupmehed unistavad mööblikaupluste keti loomisest Ukrainas. "Aga kõigepealt peab siin tagama ostuvõime, siis võivad Eesti ärimehed siin äri teha," tunnistas temagi.

Ukrainlaste keskmine kuusissetulek oli näiteks novembris vaid 77 dollarit ehk umbes 1000 krooni. Eesti Kiievi saatkonna kolmanda sekretäri Tarmo Punniku andmetel saab pensionär pensioni 35 grivnat ehk 35 krooni - sama raha eest saab Kiievis viis kilo viinereid. Vallasema kuutoetus on veelgi absurdsem - neli grivnat ja 80 kopikat ehk alla viie krooni. Samas lubasid Ukraina poliitikud, et sotsiaalpoliitikat parandatakse järk-järgult.

Hoolimata madalavõitu elatustasemest on mõned Eesti ärimehed end juba Ukrainas sisse seadnud. Eile avas Kiievis oma kontori Eesti reklaamiagentuurile Age kuuluv firma Bates Meron Saatchi & Saatchi.

Peaministrit saatvasse delegatsiooni kuuluv teede- ja sideminister Raivo Vare kohtus eile Ukraina transpordiministri Ivan Dankevitshiga ja Ukraina lennundusameti juhtidega, kellega oli kõneks Eesti ja Ukraina vahelise lennuliini püsimajäämine. Viimasel ajal on Ukraina avaldanud soovi küsida Eestilt lennujaama maksu, mis on aga vastuolus 1993. aastal sõlmitud riikidevahelise lennunduslepinguga. "Dankevitsh lahendab selle probleemi kiiresti," lubas Ukraina peaminister Pavlo Lazarenko.

Vare kohtus ka Ukraina väliskaubandusministri Igor Podoleviga, kellega kõneles 1. juulil Eestis alustatava tollivabade piirkondade projektist. "Ukrainlaste arvates on see ka neile suureks abiks," märkis Vare.

Samuti peaministrit saatvasse delegatsiooni kuuluv kaitseminister Andrus öövel kohtus oma Ukraina kolleegi Oleksandr Kuzmukiga, kellega arutas relvaabi Eesti kaitseväele ja rahuvalvega seonduvat.

Kaitseministri sõnul ei jõutud veel kokkuleppele, kas Eestisse saadetakse juba valmis relvi või hakatakse neid koos tootma. Samas lepiti kokku, et Ukraina sõjaõppejõud tulevad Eestisse Riigikaitse Akadeemiasse loenguid pidama.

Eile pärastlõunal külastas Eesti delegatsioon Antonovi-nimelist lennukitehast ja Leninskaja laevatehast. Delegatsioonile näidati suurt transpordilennukit Antonov-70, mille nn vend kukkus poolteist aastat tagasi mõõtmislennul kahtlastel asjaoludel alla. Lennuspetsialistide sõnul maksab märtsis valmiv lennuk üle miljardi dollari. Lennukil ostjat veel pole.

Täna avatakse Kiievis Eesti suursaatkonna uued ruumid.

KäRT KARPA, Kiiev