Meedikuid Soome vahendava rendifirma Puumedi OÜ tegevjuhi Petri Oskari Puumalaineni sõnul küsib Eesti arst vahel nii suurt palka, mida talle esimese hooga Soomes maksta ei ole võimalik. "Kui näiteks Helsingis makstakse Soome arstile 19 eurot tunnis ja Eesti arst, kes pole enne Soomes töötanud, küsib 38 eurot, siis on see Helsingis probleem, mujal Soomes aga võimalik," nentis Puumalainen. Kõrgeim eriarsti palk, mida Puumedi on maksnud, jääb 20 000 euro juurde kuus. Keskmine palk on olenevalt erialast 5000-11 000 eurot, lisas MediradiXi personalikoordinaator Kaili Hjorth, kirjutab Äripäev.

Soome tööle siirduvate Eesti arstide arv on võrreldes mullusega siiski märgatavalt vähenenud. Tänavu kahe esimese kuuga on terviseametist välismaale tööle minemiseks sertifikaati nõutamas käinud 62 tervishoiutöötajat, kellest vaid 29 olid arstid. Soome märkis, et tänavu on neile tulnud 46 tervishoiutöötajat. Terviseameti registrite ja tegevuslubade büroo juhataja Evi Lindmäe rõhutas, et need statistilised numbrid ei näita veel tegelikke lahkujaid. "Osa arste ei lahku Eestist täiesti, vaid töötab siin ja seal, st Soomes ja Eestis," märkis Lindmäe. Ka on vähemalt üks arst võtnud tõendi selleks, et minna välismaale koolitusele.

Soomes on praegu kõige rohkem vaja psühhiaatreid, sisehaiguste arste, perearste, radiolooge ning töötervishoiu- ja hambaarste. Lisaks otsivad Soome tervisekeskused ja haiglad üldarste. "Ehk siis pole spetsialiseerumine Soomes alati nõutud," ütles Hjorth. Tema sõnul on ainsa erialana Soomes arstidega täielikult kaetud dermatoloogia. Õdesid on isegi rohkem vaja kui arste, kuid vaid lühiajaliselt. Sel aastal on terviseametis sertifikaadi järel käinud 31 õde ja 2 ämmaemandat, mullu oli neid kokku 43.