Eestis loodud ja laialt levinud tekstitöötlusprogrammi Word makroviirus Kompu ründas 6. juunil kümmekonda Maailmapanga arvutit.

Viiruse avastamisel Maailmapanga arvutites oletasid panga arvutispetsialistid, et see on türgikeelne. "Küsimus oli keeles, sest keegi ei saanud aru, mida viirus ütleb," lausus viiruse päritolumaa ja suhtluskeele identifitseerinud Maailmapanga tervishoiuspetsialist Toomas Palu.

Tema sõnul suutsid Maailmapanga spetsialistid Kompu rünnaku tõrjuda üsna kiiresti ning panga tööd viirus ei takistanud.

Tõenäoliselt levis Kompu Maailmapanka läbi Hispaania, mitte otse Eestist. Samal ajal kui arvutifirma Baltic Computer Systemsi arvutispetsialistid Kompu eelmise aasta detsembris ühe Tallinna kalakombinaadi arvutitest leidsid, edastasid hispaanlased interneti kaudu soovi Kompu kohta infot saada. "Ma kardan, et Kompu on mingi dokumendiga Eestist Hispaaniasse rännanud ja sealt mujale maailma levinud," ütles Eesti parimaid viirusespetsialiste Meelis Nigols, kes on aastaid tegelenud arvutiviiruste uurimisega.

Kompu levib nakatatud dokumendi avamisel Wordis. Seejärel nakatuvad kõik selles arvutis avatavad ja suletavad Wordi dokumendid.

Viirus annab endast märku iga kuu 6. ja 8. päeval. Kui arvutikasutaja avab neil päevadel mõne Wordi dokumendi, kuvab arvuti ekraanile kasti kirjaga "Mul on paha tuju!" ning nõude "Tahan kommi!". Arvutiga saab tööd jätkata alles pärast sõna "komm" sisestamist, mille peale ekraani allserva ilmub kiri "Nämm-Nämm-Nämm-Nämm-Amps-Amps-Klomps-Kraak!= ".

"Selle asja on teinud mingi koolipoisi-tüüpi inimene," oletas Nigols Kompu õpilaslikku slängi sisaldava programmkoodi põhjal.

Erinevalt enamikest viirustest on Kompu arvutile ning tarkvarale kahjutu. Ainsa ebamugava kõrvalnähuna ei lase Kompu sarnaselt teiste Wordi makroviirustega käsilolevat dokumenti teise nime all salvestada.

Arvutikasutaja saab Kompu viirusest kõige lihtsamalt lahti viirustõrjetarkvara F-Proti tasuta internetis saadaval oleva programmi F-Macro abil.

Kompu viiruse esinemisest on varem teatatud peamiselt Põhja-Euroopa riikidest.

Maailmas on ühtekokku tuhatkond makroviirust ning umbes 10 000 arvutiviirust.

KRISTJAN OTSMANN