?Energiaplokkide renoveerimise tööd on seni kahtlemata Eesti suurim energeetikaalane projekt,? kommenteeris sündmuse tähtsust Eesti Energia tehnikadirektor ja juhatuse liige Lembit Vali. ?Tegemist on suuremahulise investeeringuga, mille tulemusena põlevkivist elektri tootmine muutub senisest palju efektiivsemaks ja keskkonnasõbralikumaks,? lisas Vali.

Eesti elektrijaama renoveeritud plokk töötanud juba üle aasta ja näidanud selle perioodi jooksul tehtud katsetustes häid tulemusi. ?Võrreldes vanade mittemoderniseeritud energiaplokkidega on keevkihttehnoloogial töötavate plokkide maksimaalne võimsus 35 MW võrra suurem ning kütuse kulu sama energiakoguse tootmiseks üle 20 % väiksem, vastavalt on väiksemad ka ladestatava tuha kogused,? kommenteeris uue ploki omadusi Narva Elektrijaamade arendusdirektor Mati Uus.

Narva Elektrijaamades renoveeriti projekti käigus kokku kaks energiaplokki, neist üks Eesti elektrijaamas ja teine Balti elektrijaamas. Balti elektrijaamas renoveeritud ploki testimised veel kestavad. Renoveerimistööd teostas Soome ettevõte Foster Wheeler Energia OY, kasutati ka kohalike alltöövõtjate abi. Projekt läks maksma ligikaudu 244 miljonit eurot.

AS Narva Elektrijaamad on Eesti Energia kontserni kuuluv ettevõte, mis koosneb kahest elektrijaamast ? Balti ja Eesti elektrijaam. AS Narva Elektrijaamad toodavad ligi 95 % Eestis tarbitavast elektrist. 2004. m.a. väljastati 8440 GWh elektrit ja 690 GWh sooja, millega varustatakse Narva linna.