"Läti elektrituru täielik avamine on mitmeid kordi edasi lükatud, ka eelmisel nädalalgi on valitsuse tasemel räägitud võimalusest turu avamine veelkord kuni aasta lõpuni edasi lükata. Eeldusel, et Läti elektriturg ikkagi avatakse 1. aprillil, planeerime 220 Energiaga alustada elektrimüüki ka Lätis," ütles 220 Energia OÜ juhatuse liige Marko Allikson BNS-ile.

Ta tunnistas samas, et ebakindlus avamise suhtes raskendab elektrimüüjatel ettevalmistuste tegemist.

"Turu avamine Lätis on tervikuna kohalikku monopoli Elektrumit soosiv - Lätis on elektri ja võrguteenuse ühisarve esitamise sildi all pandud elektrimüüjatele mitmeid võrguteenuse osutamisega seotud kohustusi. See on hoidnud kodumajapidamistele elektrimüüki planeerivate elektrimüüjate arvu väiksena. Lisaks pole Lätis olemas võimalusi elektrihinna liikumise riske maandada. Seetõttu saab  Läti kodutarbijate elektrihind vabaturul olema oluliselt kõrgem Eesti kodutarbijate elektrihinnast ja Läti elektrimonopol Elektrum säilitab eeldatavalt jõuliselt oma positsioone," rääkis Allikson.

Elektrimüügi AS keskendub 2014. aastal kodumaisele turule. "Kindlasti on Läti avatud turg pikas perspektiivis Elektrimüügi AS-ile atraktiivne. Kuuludes Alexela Gruppi suudaksime Läti kodutarbijale pakkuda konkurentsivõimelist ja laiale tarbijaskonnale mõeldud kommunaalteenuseid, sealhulgas kütust, gaasi ja elektrit," ütles ettevõtte tegevjuht Jaak Urm.

Samuti ei plaani Läti koduklientidele elektrit müüma hakata Eesti Gaas, Imatra Elekter, Starman, VKG Elektrivõrgud ega ka Eesti Energia. Viimane teatas seda juba möödunud aasta oktoobris. Otsuse taga on Eesti Energia hinnangul arengud Balti energiaturul, mis pärsivad Eestist ja Põhjamaadest pärit elektrimüüjate võimalusi teha Lätis konkurentsivõimelisi hinnapakkumisi.

Läti valitsus kiitis eelmise aasta septembris heaks elektrituru seaduse muudatused, mille kohaselt kõik Läti elektritarbijad hakkavad ostma alates selle aasta 1. aprillist elektrit vabaturult.

Vaba elektrituruga peaks ühinema ligikaudu 850 000 kodumajapidamist. Läti kodumajapidamised tarbivad 25 protsenti kogu riigi elektrist.

Läti peaminister Laimdota Straujuma ütles 6. veebruaril telekanali LNT saates „900 sekundit“, et Läti elektrituru avamise võiks aasta lõpuni edasi lükata, kuna sellega kaasnev hinnatõus lööb valusalt vähekindlustatud inimesi.

Straujuma sõnul on nii temal kui mitmel teisel poliitikul tekkinud küsimus, miks peab elektriturg avanema just 1. aprillil, kui riigis pole veel alternatiivseid elektritarnijaid. Samas tunnistas ta, et tema erakond oli üks kolmest parteist, kes vaid mõned kuud tagasi hääletas elektrituru avamise poolt, avaldamata sealjuures mingit vastuseisu määratud tähtaja suhtes.