Tulemused on oluliseks sisendiks Eesti Energia plaanile arendada seal välja kaasaegne põlevkivitööstus, teatas ettevõte.

Koostööleppe alusel viib ülikooli teadusfondi energiadünaamika labor (EDL) alanud talvel läbi uuringu, millega kogutakse teavet osooni kohta Utah’s. Uuringu üheks andmete kogumise allikaks on EAO-le kuuluv meteoroloogia ja õhukvaliteedi jälgimise jaam.

„Igasugune tööstus mõjutab nii keskkonda kui ka inimesi, kes piirkonnas elavad. Meie eesmärk on hinnata tööstuse mõjude suurust ja leida viisid negatiivsete mõjude vähendamiseks juba planeerimisetapis,“ ütles EAO tegevdirektor Rikki Hrenko. "Samas on meil hea meel toetada oma tehnikaga ka piirkonna jaoks oluliste andmete kogumist," kinnitas ta.

"Uuring peaks aitama välja selgitada põhjused, mis mõjutavad osoonitaseme muutust just talvekuudel. Lõppeesmärk on kindlaks määrata selle alandamise võimalused Utah` piirkonnas. Nii EDLi kui ka EAO andmed on selles protsessis abiks," sõnas EDLi Ida-Utah direktor Scott Hill.

Uuringu tulemused on väärtuslik teabeallikas EAO jaoks tulevase põlevkivitööstuse planeerimisel, aga ka regionaalses õhukvaliteedi uuringus, mida teostab EDL. Seega on tegemist vastastikku kasuliku koostööga, mis kummalegi poolele rahalist kohustust kaasa ei too.

EDL (Utah State University Research Foundation’s Energy Dynamics Laboratory) on Utah´ riiklikule ülikoolile kuuluv mittetulunduslik uurimiskeskus. Utah’s, North Loganis ülikooli innovatsioonilinnakus asuval EDLil on kasutada parim tehnika ning teadusbaas. Lisaks teeb EDL tihedat koostööd 50 aastat teaduslinnakus tegutsenud kosmosedünaamika laboriga.

EAO on 100%line Eesti Energia tütarettevõte, mille eesmärk on arendada ettevõttele Utah´s kuuluvate põlevkivivarude baasil välja kaasaegne põlevkivitööstus.

Projekti eelarendus võtab hinnanguliselt kuus aastat, sellele järgneb kolme aasta pikkune ehitusetapp. Esimene õli plaanitakse toota aastal 2020. Tööstus põhineb Enefit tehnoloogial, mida loetakse tänapäeva puhtaimaks ja energiatõhusaimaks põlevkiviõli tootmise tehnoloogiaks.

Ehitusfaasis kaasatakse projekti teisi partnereid ning sarnaselt Eesti Energia teise rahvusvahelise arendusprojektiga Jordaanias ei rahastata USA arendusprojekti reguleeritud äridest.