Testi tulemustest selgus, et kaks kolmandikku vastajatest on investeerinud energiakulude vähendamisesse uue energiasäästliku külmkapi näol, mis võib säästa hinnanguliselt 80 eurot aastas. Samuti on pooled testi täitjad vahetanud oma kodus tavapirnid LED pirnide vastu, et vähendada lampide energiatarvet võrreldes hõõglampidega 90% võrra. Samas märkis vaid neljandik kõigist vastajatest, et eemaldab mittetöötavad elektriseadmed vooluvõrgust või peseb pesu võimalusel madalamal kuumusel. Ühtlasi laseb vähene hulk vastajatest toidul valmides järelküpseda ning vaid 13% kodudest seadistab toa temperatuuri võimalusel madalamale, kuigi iga madalam kraad tähendaks ühtlasi ka küttekulude vähenemist kuni 5% võrra.

„Kodudes on tavaliselt suurimateks energiakulutajateks küttesüsteemid ja veevärk, kuid samas kasutame alati teatud määral ka elektriseadmeid. Nii nagu energiasäästu test näitab, ei ole tegelikult elektrikuludelt säästmiseks tarvis väga palju ette võtta – piisab ka mõningate lihtsamate harjumuste muutmisest,“ selgitas Eesti Energia elektritoodete üksuse juht Taavi Pungas. „Pesumasina kasutamine madalamal temperatuuril, toasoojuse vähendamine kraadi võrra või mittetöötavate elektriseadmete eemaldamine vooluvõrgust on vaid mõned lihtsad näited erinevatest nippidest, mille abil oma tarbimist teadlikult säästlikumaks kujundada ja energiakulusid kuni 20% võrra vähendada,“ rääkis Pungas.

Pungas tõi välja, et koduse energiatarbimise analüüsimist lihtsustavad ka nutikad abivahendid, nagu näiteks Eesti Energia mobiilirakendus, mille abil jälgib oma elektritarbimist tänaseks enam kui 25 000 klienti.

Eesti Energia veebilehel energia.ee/tarbimismäng asub lihtsustatud energiakalkulaator, mis toob välja olulisimad kodust energiatarbimist mõjutavad valikud, illustreerib nende põhjal ööpäevast elektritarbimist ja arvutab välja, kui palju oleks võimalik vähendada elektritarbimist energiasäästlikumate valikute abil. Kuu aja jooksul vastas Eesti Energia tarbimistestile üle 23 000 inimese.