540MW võimsusega põlevkivielektrijaama ehitus- ja projekteerimishanke võitis Guangdong Power Engineering Corporation (GPEC), mis kuulub Hiina riigiettevõttele China Energy Engineering Group.

Guangdong Poweri pakkumise kohaselt projekteerib elektrijaama rahvusvaheline inseneribüroo WorleyParsons, katlad ehitab maailma juhtiv katlaprojekteerija ja -tootja Foster Wheeler ning turbiini tarnib Siemens.

Ehitus- ja projekteerimishanke võitja valiti välja kuue ehitus- ja projekteerimisettevõtte seast peale põhjalikku tehnilist ja ärilist analüüsi. „Guangdong Poweri kasuks rääkisid nende varasemad kogemused elektrijaamade ehitamisel ning valmisolek kasutada juba Eestiski end tõestanud Foster Wheeleri keevkihtkatlaid ja Siemensi auruturbiine, mis tagavad minimaalsete keskkonnamõjudega elektri tootmise," selgitas projekti direktor Andres Anijalg. GPECi emaettevõte China Energy Engineering Group on Hiina suurim elektrijaamade ehitaja, keda seob Foster Wheeleriga varasem koostöö ning muuhulgas on ettevõte ehitanud ka tuumajaamu. Elektrijaama ehitamise finantseerimiseks sõlmis Attarat Power Company eelkokkulepped kahe Hiina suurpangaga - Bank of China (BoC) ja Industrial Commercial Bank of China (ICBC). Ligi 1,4 miljardi dollari suurust laenulepingut garanteerib Hiina ekspordikrediidiagentuur Sinosure.

Täna hommikul esitlesid Attarat Power Company esindajad ehitus- ja projekteerimishanke võitjat ning rahastajaid Jordaania valitsusele. Ühtlasi tehti ettepanek asuda läbi rääkima elektri ostu-müügi lepingu üle. Siduv ehitusleping Guangdong Poweriga sõlmitakse peale elektritariifi kokkulepet Jordaania valitsusega ja finantseerimistegevuste lõpuleviimist. Tänase progoosi kohaselt võib selleks kuluda umbes aasta.

Geoloogiliste uuringute kohaselt on Jordaanias ühed maailma suurimad põlevkivivarud, ulatudes 40-70 miljardi tonnini. Praegu toodab Jordaania suure osa elektrist diiselkütusest ja kütteõlist, mis teeb sealse elektri hinnaks 180 eurot MWh, olles näiteks Eesti elektrihinnast ligi 5 korda kõrgem.

Attarat Power Company projekti kohaselt planeeritav elektrijaam oleks Jordaania esimene põlevkivielektrijaam ning asuks Attarat um Ghudranis.