Eesti Energia juhatuse liige Andres Vainola ütles, et Tehnoloogiatööstus osales Äänekoski biomassitehase tooraine etteandesüsteemi hankel ning firma tegi seal parima pakkumise.

„Meie edu taga oli tööstusseadmete varasem ehitamise kogemus ning rahvusvaheliste ekspordiprojektide referentsid. Tehnoloogiatööstus pakub klientidele nende soovidest ja vajadustest tulenevaid lahendusi ning suudame konkurentsivõimelised olla ka Eestist väljaspool, kus tegelikult meie perspektiivsed turud põhiliselt asuvadki,“ rääkis Vainola.

Ta lisas, et varasemalt on ettevõte tööstusseadmeid tootnud mitmel pool Skandinaavias, Lääne Euroopas, aga ka Aasias ja Ameerikas asuvatele klientidele. „Muuhulgas toodab Tehnoloogiatööstus näiteks teraskonstruktsioone veealustele nafta- ja gaasitööstuse puurimisseadmetele,“ tõi Vainola näite ettevõtte tootmisportfellist.

Eesti Energia Tehnoloogiatööstus on ehitanud muuhulgas ka Auvere elektrijaama põlevkivi ja biokütuse etteande ning tuhaärastuse süsteemi, Balti elektrijaama biokütuse lao ja etteandesüsteemi ning Estonia kaevanduses uuest aastast kasutuselevõetava kamberlaava konveiertranspordi süsteemi.

Äänekoski biomassitehase ehitus algas käesoleva aasta kevadel ning tehas peaks valmima 2017. aastal. Tehase maksumus on 1,2 miljardid eurot, mis on Soome suurim metsatööstuse investeering. Tehase põhitoodanguks on tselluloos, aga ka männiõli ning tärpentiin. Lisaks toodab biomassitehas ka elektrit. Aastas kasutab tehas ligi 6,5 miljonit kuupmeetrit toorainet.

Eesti Energia Tehnoloogiatööstus, mis rahvusvaheliselt tegutseb Enefiti kaubamärgi all, pakub tehnoloogilisi projektlahendusi energeetika ja tööstuse valdkonnas. Komplekssete tööstusprojektide tervikteenus hõlmab nii projekteerimist ja valmistamist kui ka paigaldatud seadmete hooldust.

Eesti Energia kontsernis on Tehnoloogiatööstus elektrijaamade ja õlitehaste tehnoloogialahenduste peamine arendaja ja valmistaja. Samuti teostatakse hooldus- ning remonttöid. Tehnoloogiatööstuses töötab ligikaudu 900 inimest ning ettevõtte konkurentsivõime hoidmiseks tehakse ka välisprojekte. Tehnoloogiatööstuse turud on enam kui 40 riigis üle maailma, valdavalt Euroopas ja Aasias.