Eesti Energia sisenemisega gaasiturule tekib Eesti ettevõtetel esmakordselt võimalus võtta konkureerivaid gaasiostu pakkumisi. Eesti Energia tootedivisjoni juht Karla Agan nimetab Eesti Energia pakkumise eelistena võimalust osta gaasi täielikult või osaliselt fikseeritud hinnaga. Samuti saavad kliendid valida muutuva hinnaga toodet.

„Seni on kõik gaasikliendid pidanud gaasi ostma nafta maailmaturuhindadest sõltuva hinnaga, mis muutub igal kuul ega võimalda kliendil oma gaasikulusid täpselt ette prognoosida ja kontrollida. Meie pakkumine on hea näide sellest, kuidas konkurentsiga tekib kliendile rohkem valikuvõimalusi“, ütles Agan ja ei välistanud, et sarnaselt elektrituruga võib ka gaasiturul kujuneda eelistatuimaks just fikseeritud hinnaga gaasi ostmine.

„Kliendi jaoks on meie pakkumise puhul oluliseks eeliseks ka mugavus. Äriklient saab oma gaasi ja elektri osta ühest kohast ja saab suhelda ühe kliendihalduriga, kes nõustab teda nii elektri kui gaasiostu küsimustes. Oleme kliendile üks partner kõigis energiaküsimustes,“ rääkis Agan.

Selle aasta alguses viis Eesti Energia läbi pilootmüügi, kus testiti gaasimüügi andmevahetust ja kaardistati tarbijate ootusi. Suvel võitis Eesti Energia ka Eleringi riigihanke maagaasi ostmiseks Kiisa avariireservelektrijaamale, pakkudes Eleringile ainsana fikseeritud gaasihinda.

Võrreldes elektrituruga on avatud gaasiturg alles regulatsiooni ootel ja selles on võtmeroll riigil. Tarbimisandmete hankimine eeldab näiteks päris palju käsitööd, mistõttu pakub Eesti Energia hetkel gaasi vaid suurema tarbimisega ettevõtetele.

“Tulevikus, kui gaasituru jaoks on loodud elektrituruga sarnane andmevahetusplatvorm, on võimalik, et pakume gaasitoodet ka keskmise ja väikese gaasitarbimisega ettevõtetele ning kodumajapidamistele,“ ei välistanud Agan tulevikus gaasimüügi alustamist ka teistele klientidele.