Eesti Energia teatas, et omab uues ettevõttes 60% suurust enamusosalust, ülejäänud 40% kuulub Outotecile.

Kava kohaselt saab uuest ettevõttest põlevkivitehnoloogia lahenduste pakkuja, milles on ühendatud Eesti Energia kogemused põlevkivi kaevandamise ja töötlemise valdkonnas ning Outoteci ekspertteadmised keevkihttehnoloogiast.

Ühisettevõtte loomine toetab nii Outoteci kasvustrateegiat kui ka Eesti Energia vedelkütuste tootmise strateegiat.

Ühisettevõtte abil kavatsetakse arendada Eesti Energia põlevkiviõli tootmise tehnoloogiat, rakendada uut tehnoloogiat Eestis Narva kommertstehastes ja pakkuda uut tehnoloogiat kasutamiseks põlevkivimaardlates kogu maailmas. Otsus esimese täiustatud tehnoloogial põhineva õlitehase ehitamiseks langetatakse 2009. aasta mais.

„Eesti Energia on aja jooksul omandanud võrreldamatud kogemused põlevkivi kaevandamise, töötlemise ja põlevkivist energia tootmise vallas. Käesolev ühisettevõte aitab meil alustada uut ajajärku tootmisprotsessi täiustamises, et vastata tuleviku keskkonnaalastele väljakutsetele,” rääkis Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.

Põlevkivi tsirkuleeriva keevkihi katsed sooritati Outoteci uurimiskeskuses Frankfurtis 2008. aasta suvel. Peale erinevate põlevkivitüüpide ja õliliivade saab uut tehnoloogiat kasutada ka süsivesinikke sisaldavate materjalide, nagu plastmassjäätmete ja vanade rehvide ringlusse võtmiseks.

Outotec on üks maailma juhtivaid ettevõtteid maavarade ja metallide töötlemise tehnoloogia valdkonnas, mis pakub lahendusi erinevatele klientidele sellistes tööstusharudes nagu maavarade töötlemine, raua- ja terasetööstus, alumiiniumi ja värviliste metallide tööstus. Outotec Oyj on noteeritud Nasdaq OMX Helsingi börsil.