Leedu ja Poola vaheline 500-megavatine elektriühendus LitPol Link käivitus detsembris. Eesti Energia kavatses ühendust kasutada Baltimaade turul ülejääva energia öösiti Poola turule müümiseks, kuid see plaan pole Poola operaatori PSE (Polskie Sieci Elektroenergetyczne) tegevuse tõttu õnnestunud.

Leedu energiaturu hinnastamise ja kontrolli komisjon kinnitas Reutersile, et sai ühelt turuosaliselt kaebuse PSE tegevuse osas, kes on Poola-poolse ühenduse öösiti ülekandeks sulgenud. Komisjoni teatel sai samasuguse kaebuse ka Poola energiaturu kontrollorgan.

Eesti Energia esitas Leedu ja Poola turujärelevalvele aprillis päringu, kas PSE piirangud on vastavuses Euroopa Liidu turureeglitega.

"Olukord on kindlasti probleemne, sest Poola võrguoperaator selgelt ei käitu oma eelnevalt tehtud avalduste ja ametlikult avaldatud info kohaselt," ütles Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter Reutersile e-kirjaga saadetud kommentaaris.

Impordipiirangud muudavad Sutteri sõnul küsitavaks ELi energialiidu loomise eesmärgi saavutamise.

PSE teatel võib reguleerimata import öösiti, mil tarbimine on madal, destabiliseerida süsteemi. Samuti on Poola valitsuse ametnikud pidanud vajalikuks sekkuda, et kaitsta Poola kivisöel töötavaid elektrijaamu, mis annavad 80% riigi elektritarbest, "odava, subsideeritud energia" eest, teatas Reuters.

"Päevased ja öised kõikumised, mis võivad tekkida Baltimaadest Poolasse tuleva elektrienergia ülejäägi tõttu, on oht meie elektrijaamadele," ütles agentuurile Piotr Naimski, Poola energiataristu eest vastutav ametnik.

Naimski sõnul kavatseb Poola selgitada Euroopa Komisjonile oma positsiooni ja Poola elektrisüsteemi eripära.

Samas märkis Varssavis asuva õigusbüroo Solivan jurist Christian Schnell Reutersile, et impordipiirangud võivad olla vastuolus Euroopa Liidu alusleppe artikliga 102, mis keelab ebaõiglased kauplemispiirangud.