Sandor Liive kinnitas, et ASi Eesti Energia Kaevandused töö tõhusust tuleb suurendada, kuid kui palju töökohti sellega seoses kaob, pole praegu selge, kirjutab Põhjarannik.

Eile täpsustas Eesti Energia Kaevanduste juhatuse esimees  Ilmar Jõgi, et esialgu on otsustatud vaid peamaja 49 töötaja koondamine. “Me peame oktoobri lõpuks esitama nõukogule plaani, kuidas suurendada efektiivsust, ja võimalik, et inimesi tuleb veel koondada, kuid see pole mitte lähikuude, vaid märksa pikema perioodi küsimus,” sõnas ta.

Jõgi sõnul ei tohiks põlevkivi kaevandamisega seotud töökohtade arv Ida-Virumaal tervikuna väheneda, sest mõne aasta pärast valmib Viru Keemia Grupil Ojamaa kaevandus, kus vajatakse samuti kaevureid. “Meie sõnum on pigem see, et vajame jätkuvalt juurde noori inimesi, kes tahaksid ka tulevikus seda rasket tööd teha, sest igal aastal jääb praegustest kaevuritest osa pensionile,” sõnas ta.  

“Põlevkivist elektri ja õli tootmise konkurentsivõime põhineb efektiivsel kaevandamisel. Põlevkivi kaevandamisega tegelevad kaevurid töötavad kaevandustes tükitöö alusel, nende töö on väga efektiivne ja oleme nendega väga rahul,” ütles Liive. Tükitööd tegevaid töötajaid on Eesti Energia Kaevanduste töötajatest kolmandik, seega ligi 1000.

Kui praegu on kaevanduskontsernis ligikaudu 3200 töötajat, siis 12protsendiline vähendamine tähendaks peaaegu 400 töökoha kaotamist. Ka kaevurite ametiühingujuht Valdor Ernits kinnitas, et jutuajamistel juhtkonnaga on 400 inimese koondamine teemaks olnud.

Jõgi rääkis, et nõukogu poolt anti talle selgelt mõista, et kui tootmismahud on vähenenud, siis ei saa palgakulud jääda sama kõrgeks kui varem, sest niimoodi väheneb tootlikkus. “Ei pea olema mingi juhtimisguru, saamaks aru, et tootlikkust saab olukorras, kus tootmise mahupiir on ees, tõsta vaid töökohtade koondamisega,” sõnas Jõgi.