Klientide arv, kes pääseksid aastaks elektri kohustuslikust 20-kroonisest püsitasust kahaneb Eesti Energia väljapakutud 256 000-lt. Energiafirma väldib välja ütlemast lõplikku abisaajate hulka või eeldusi.

“Teatasime peaminister Mart Laarile saadetud kirjas maksimaalse klientide arvu, kes kuuluksid meie hinnangul riskigruppidesse,” ütles Eesti Energia juht Gunnar Okk eile. “Väljaöeldud 256 000 klienti on ülemine piir, mis igal juhul väheneb.”

“20 kroonist vabastamise ajalises osas jääb kõik paika, muutuda saab üksnes soodustuse saajate arv,” lausus Okk.

Eesti Energia koordineerimisel tegutseb töörühm, kelle ülesanne on kindlaks teha tõeliselt abi vajavate klientide ring. Töörühma kuuluvad veel tarbijakaitsjate, sotsiaalministeeriumi ning ametiühingute keskliidu esindajad.

Ükski küsitletud töörühma liikmetest ei osanud öelda, millistele tingimustele peab soodustuse saaja vastama.

Eesti Energia jagas peaministrile saadetud kirjas 256 000 klienti ehk pool oma klientuurist kokku nelja riskirühma. Nende väljaselgitamine oli Eesti Energia esindajate sõnul pikk töö ning selle käigus kasutati sotsiaalministeeriumi, enda ning statistikaameti risttabeleid.

Töörühma ühe juhtidest, Eesti Energia Teeninduse turundusdirektori Jaanus Arukaevu hinnangul võib tulevikus mingiks hindamise parameetriks osutuda vaesusrisk, mis oli möödunud aastal 1785 krooni.

Ametiühingute keskliidu sotsiaalsekretär Harry Taliga kinnitas, et Eesti Energia poolt on välja pakutud teatud kliendi-rühmad, kuid veel pole sugugi kindel, kas ka selles mahus raha eraldatakse.

Eesti Energia näeb maksimumprogrammi realiseerumise korral saamata tulu ligi 62 miljoni krooni ulatuses.

Lisaks abi vajavatele klientidele soodustuse tegemisele töötab Eesti Energia välja odavama öise tariifi elektriga kütjatele. “Oleme huvitatud tarbimise suurenemisest,” põhjendas Okk. Ka pääseksid püsitasust 70 000 elektriga halvasti varustatud klienti.

Tarbijakaitsjate liidu juhatuse liige Aino Runge väitis, et kavatsevad võidelda tarbijate eest. “Näiteks väikesepalgalised jää-vad praegu kõne alt välja.”