Nelja Energia 100% osaluse eest makstav tasu on 289 miljonit eurot. Lisaks võtab Enefit Green üle Nelja Energia laenud summas 204 miljonit eurot.

Nelja Energia juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul pole ettevõtte aktsiad veel Enefit Greenile üle läinud. “Tehing vajab lõplikuks jõustumiseks Norra Buskerudi maavalitsuse juhtkonna heakskiitu ning asjaomaste konkurentsiametite kinnitusi ja luba, ning lepingus toodud tingimuste, sh hinna lõplikku ülekontrollimist. Senimaani jätkub meie igapäevane tegevus nagu tavaliselt," rääkis Kruus.

“Aktsiate lõplikku ülemineku tähtaega ei oska me prognoosida, kuna see sõltub muuhulgas konkurentsiametite menetluste ajast. Loodame, et hiljemalt aasta lõpuks on selgus majas,” lisas Kruus.

Nelja Energiale kuulub Eestis ja Leedus 17 tuuleparki koguvõimsusega 287 MW. Lisaks avas Nelja Energia mullu Lätis biomassil töötava 3,9 MW elektri ja 19,2 MW soojuse koostootmisjaama, ning 140 000 tonnise aastatoodanguga pelletitehase. Nelja Energial on ka väikeosalus kahes Eesti biogaasijaamas. Möödunud aastal tootis Nelja Energia 804 GWh taastuvenergiat.

„Eesti Energia strateegiline eesmärk on kasvatada 2022. aastaks taastuvatest ja alternatiivsetest allikatest toodetud elektri osakaalu enda tootmisportfellis 40%ni. Uute tootmisüksuste ehitamise kõrval on eesmärgi saavutamiseks üks võimalus ka sobilike ettevõtete omandamine. Kui aasta alguses tuli teade, et Vardar on müümas Nelja Energiat, olime huvitatud, sest saame seeläbi oma strateegiat ellu viia,“ ütles Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. Ta lisas, et kuna valitsus on väljendanud ootust Enefit Greeni vähemusosaluse börsile viimiseks, on kõigil huvilistel tulevikus võimalik ettevõtte kasvust ka osa saada.

Plaanitavast aktsiate esmaemissioonist annab Eesti Energia täiendavat infot kohe, kui ettevalmistustööd selleks on jõudnud vastavasse faasi.

Enefit Greeni juht Aavo Kärmas ütles, et Nelja Energia omandamisel saab Enefit Greenist Läänemere äärsetes riikides kõige kiiremini kasvav taastuvenergia tootja. „Taastuvenergial on suur tulevik ja soovime sellesse panustada,“ lausus Kärmas. Ta lisas, et arvestades Enefit Greeni ja Nelja Energia uute taastuvenergia arendusprojektide mahtu, on tootmise edasiseks laiendamiseks võimalusi palju. „Näeme ennast tulevikus tegutsemas taastuvenergia tootjana Eestis, Soomes, Lätis, Leedus ja ka Poolas – kõigis neis riikides tegutseb Eesti Energia ka energiamüüjana,“ rääkis Enefit Greeni juht.

Enefit Greeni taastuvelektri toodang kasvab Nelja Energia omandamisel tänaselt 0,4 teravatt-tunnilt üle 1 teravatt-tunnini ehk pea kolm korda.

Tehing puudutab 100% Nelja Energia aktsiaid. Vardar AS müüb oma tütarettevõtte Vardar Eurus 77% enamusosaluse Nelja Energias ning ülejäänud 23% aktsiatest omandatakse Eesti investoritelt: Solarcom OÜ (Martin Kruus) and Atradius OÜ (Kalle Kiigske), kes mõlemad kuuluvad Nelja Energia juhtkonda, Ivard OÜ (Peeter Mänd), Vestman Energia AS (Aivar Berzin), JMB Investeeringute OÜ (Jüri Mõis), HTB Investeeringute OÜ (Hannes Tamjärv), Ambient Sound Investments OÜ, United Partners Investments OÜ ja Kakssada Kakskümmend Volti OÜ.