2015. aasta dividendidena maksis Eesti Energia riigikassasse kokku 77 miljonit eurot, millest dividendi osa oli pea 62 miljonit eurot ning ülejäänud tulumaks.

See tähendab, et võrreldes möödunud aastaga laekus Eesti Energialt tänavu riigikassasse umbes kolmandiku võrra vähem raha kui mullu, mil dividendimakse oli 95 miljonit eurot.

Valitsus vähendas eelmisel nädalal Eesti Energia poolt tänavu riigieelarvesse makstavate dividendide summat 95 miljonilt eurolt 62 miljoni euroni. Dividendide vahe 33 miljonit eurot plaanib valitsus välja võtta järgmisel aastal.

Kuna energiahinnad on jätkuvalt madalad, siis kindlustamaks ettevõtte finantsnäitajate vastavust võetud kohustustele taotles Eesti Energia dividendide vähendamist.

Seeläbi on tagatud finantssuhtarvude nõutavate tasemete hoidmine ka täiendavate negatiivsete arengute puhuks energiaturul.

Riigieelarve vaates Eesti Energia dividendide ajatatud välja maksmine valitsuse hinnangul probleeme ei tekita, kuna käesoleva aasta maksutulud on oluliselt prognoositut ületamas.

Ka teine suur ja kasumlik riigifirma AS Tallinna Sadam teatas eile, et kandis riigieelarvesse üle ligi 31,2 miljoni euro suuruse dividendimakse. Koos jaanuarikuus tasutava tulumaksuga on Tallinna Sadama makse suurus ligikaudu 39 miljonit eurot.