Järgmisel kolmapäeval jõuab Muuga sadamasse Iirimaalt väljunud laev Faustina, mis toob kütet Eesti Energiale kuuluvale Iru koostootmisjaamale.

"Kuu alguses jõuab sadamasse Iirimaalt tõesti üks laev, mis toob siia Iru jäätmeenergiaploki tarbeks tsirka 2000 tonni pallitatud segaolmejäätmeid," ütles Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik Ärilehele.

Iru jäätmeenergiaplokis kulub elektri ja soojuse tootmiseks umbes 130 000 tonni sorteerimisest üle jäänud jäätmeid, millest üle 90 protsendi tuleb Eestist.

"Paraku on jäätmeturg Eestis alles kujunemisjärgus ning kõigist piirkondadest ei ole võimalik täna veel jaamale jäätmeid tuua," rääkis Vennik. " Kuna jaam peab aga pidevalt töötama, on tarnekindluse tagamiseks vaja tuua väike kogus jäätmeid aeg-ajalt ka mujalt - Soomest ja Iirimaalt."

Välismaa jäätmete vastuvõtmisel saab Iru jäätmeenergiaplokk prügi käitlemise eest tasu, mis on märgatavalt kõrgem kui see, mida küsitakse Eesti jäätmete tarnijatelt. Iru jäätmeenergiaploki kaasaegne käitlustehnoloogia võimaldab Venniku sõnul Eestil pakkuda käitlusteenust riikidele, kelle enda võimekus jäätmete taaskasutamiseks on piiratud.

"Usume, et tulevikus areneb konkurents Eesti jäätmeturul oluliselt ning vajadus välismaa jäätmete järele väheneb või kaob sootuks," lisas Vennik.