Laenu garanteerib Hiina ekspordikrediidiagentuur Sinosure, teatas Eesti Energia.

„Eesti Energia eesmärk oli arendada meie põlevkivialase oskusteabe abil Jordaania põlevkiviprojekti ja leida finantseerijad. Projekt on tänaseks edukalt läbinud pankade poolse põhjaliku finants- ja tehnilise analüüsi ja meil on heameel, et finantseerijad on projektile rohelise tule andnud,“ rääkis Hando Sutter, Eesti Energia juhatuse esimees.

Sutteri sõnul on siiski enne rahastamise lõpuleviimist jäänud veel rida tegevusi, sealhulgas ka lepingute sõlmimine Eesti Energia enamusosaluse müümiseks. „Vastavalt Jordaania valitsusega sõlmitud lepingule jääb Eesti Energia APCO vähemusosanikuks veel vähemalt viieks aastaks peale elektrijaama ehituse lõpetamist,“ lisas Sutter.

Jordaania elektrijaama ja karjääri rajamise kogumaksumus koos ulatub 2,1 miljardi dollarini, mida 1,623 miljardi ulatuses finantseeritakse laenukapitaliga. 554 megavatise brutovõimsusega elektrijaama ehituseks on plaanitud kolm ja pool aastat ning esimene kohalikust põlevkivist toodetud elekter peaks tänase plaani kohaselt jordaanlasteni jõudma 2019. aastal.

Elektrijaama ehitab Hiina suurettevõte Guangdong Power Corporation, projekteerib rahvusvaheline inseneribüroo WorleyParsons, keevkihtkatlad ehitab Foster Wheeler ning auruturbiini ja generaatori tarnib Siemens. Vastavalt Jordaania valitsuse poolt garanteeritud lepingule ostab Jordaania riiklik elektrifirma National Power Electric Company (NEPCO) kogu elektrijaamas toodetud elektri 30 aasta jooksul.

APCO kuulub emaettevõtte Enefit Jordan BV kaudu Eesti Energiale, Malaisia ettevõttele YTL Power International Bhd ja Near East Investments Limited of Jordan´ile.