Metsategijate sõnul võib Eesti Energia viia tänaseks niigi madalale langenud küttepuidu hinna langusesse, kuna ligi 70 protsenti puidust, mida Eesti Energia põletas, tuli erametsast, ning siiani energiafirmale puitu müünud metsategijad üritavad nüüd oma seisma jäänud küttematerjali tarbijatele maha müüa. Teise võimalusena jääb raiutud puit lihtsalt metsa mädanema, kuna väljaveo maksumus ületab puude eest saadava tulu.

Tänavu on küttepuidu hind pakkujate rohkuse tõttu mullusega võrreldes langenud juba paar eurot. Eesti metsaseltsi tegevjuhi Ants Varblase sõnul tuleb neid Eesti Energia otsuse tõttu aga veelgi juurde ja see võib hinda mõjutada.Kui eelmisel suvel tuli küttepuude ruumimeetri eest välja käia 33 kuni 35 eurot (käibemaksuta – toim), siis tänavu on pakkujaid tulnud juurde juba nii palju, et ruumi saab kätte 30 euro eest.

Hind tarbija jaoks ei muutu

Varblase sõnul mõjutavad puidu hinda mitmed tegurid, sh ka Eesti Energia otsus küttepuu kasutamisest loobuda.„Loomulikult see mõjutab küttepuu hinda, aga hinda mõjutavad ka üldine majandusseis ja üldised puidu hinnad,” ütles Varblane.

Tavatarbija jaoks küttepuude hind eriti ei muutu, sest küttepuu varumiseks tehtavad kulutused on vaja kuidagi katta. Kulutused – raie ja puidu väljavedu metsast – on hetkel Varblase väitel küttepuud müües nullilähedase kasumlikkusega ning seetõttu on müügihinna langemine ebatõenäoline, kuid praegu ei saa Varblase sõnul ka seda välistada.

„Ma arvan, et kõige tumedama stsenaariumi järgi võib küttepuude hind langeda umbes kümme protsenti, mitte rohkem,” spekuleeris Varblane ja lisas, et kõige tõenäolisem on, et puit jäetakse lihtsalt metsa roiskuma.LahendusEttevõtjad nõus puitu ostma

Puidutööstusettevõtted tegid keskkonnaministrile, majandus- ja kommunikatsiooniministrile ning RMK-le ühise pöördumise, milles nad ütlevad, et on valmis RMK ja erametsaomanikega Eesti Energia Narva elektrijaamadest ülejääva puidukoguse ostmise teemal läbi rääkima. Ettevõtted oleksid põhimõtteliselt nõus nii sel kui ka järgnevatel aastatel puitu täies ulatuses ostma.