Seoses 8.oktoobril Ravi tänava alajaamas toimunud vargusega on Eesti Energia OÜ-le Jaotusvõrk laekunud kakskümmend pinge kõikumisest tingitud kahjunõuet kogusummas 184 267 krooni. Eesti Energia keeldus vääramatu jõu põhjendusega alajaamade rüüstamise tagajärjel tekkinud kahjusid hüvitamast, teatas Delfile energiaturu inspektsioon.

Lisaks sellele tekitas tarbijates rahulolematust jaotusvõrgu poolt avaldatud seisukoht, et Eesti Energia ei saanud kõnealuseid vargusi ette näha, ära hoida või kontrollida.

Kuna vargusi ja rüüstamisi alajaamades on võimalik ennetada mitmesuguste turvameetmete abil, siis saab võrguettevõtja oluliselt vähendada võimalikke vargustega seotud riske. ETI on seisukohal, et OÜ Jaotusvõrk vastutab antud juhtumil kohustuste rikkumise eest.

Varguse korral kujuneb elektriline olukord faasides ebastabiilseks, ülepinge tekkimine sõltub raskesti prognoositavatest asjaoludest, sealhulgas kodumasinate sisselülitamise ajast tarbijate poolt. See selgitab, miks purunesid tarbijate kodused elektriseadmed alles hommikul ning mitte öösel.

Seetõttu ei ole ETI hinnangul põhjendatud arvamus, et elektriseadmete rikki mineku võisid põhjustada OÜ Jaotusvõrk enda töötajad elektrifaaside “sassiajamise” tõttu.