Eesti Energia juhatuse esimees SandorLiive ütles sündmust kommenteerides: “Tänaste lepingutega paneme aluseainulaadsele arenguhüppele Eesti energeetikas. Maailma parim õlitööstusvajab ka maailma parimat tehnoloogiat ning selle ehitamiseks on nüüd teevalla. Uue õlitehase ehitamine saab reaalsuseks.“

Outoteci juhatuse esimees Tapani Järvinensõnas: “Teame, et maailma põlevkivivarud ületavad tavapärase nafta varudkordades. Siiani on Outotec pakkunud keskkonnasõbralikke tehnoloogiaidkaevandus- ning metallitööstusele. Nüüd on meil hea meel pakkuda sama põlevkivitööstusele.Uuel, Eesti Energia ja Outoteci koostöös välja töötatud tehnoloogial onpalju eeliseid nagu toorme maksimaalne kasutegur, madalamad heitmed ningelektritootmine protsessi jääksoojusest, mis garanteerivad vastavuse EuroopaLiidu keskkonnanormidele.”

Lepingud hõlmavad õlitehase termiliseüksuse ehitamist, milles toimubki õlitootmise protsess ning mille tarnijakson Outotec. “Õlitehase projekti juures on aga ainulaadne see, et ligi50% tehase komponentidest ehitab Eesti Energia Tehnoloogiatööstus, seegasaab projekti käigus rakendada kohalikku oskusteavet ning tööjõudu. KoostööOutoteciga on meie Tehnoloogiatööstusele oluline tunnustus.“ toob SandorLiive välja.

Lisaks allkirjastatakse ühisettevõtteaktsionäride leping, millega tuuakse ühisettevõte juriidiliselt ellu. EestiEnergial on ühisettevõttes 60% osalus ning Outotecil 40% osalus. Ettevõteannab litsentsi alusel tehnoloogia kasutusõiguse Eesti Energia Õlitööstusele.Uue õlitehase omanikuks on aga Eesti Energia.

Rajatav õlitehas kasutab senisest keskkonnasõbralikumat,töökindlamat ja suurema ühikvõimsusega Enefit-tehnoloogiat, mis on väljaarendatud Eesti Energia ja rahvusvahelise insenerfirma Outotec koostöös.Tegu on efektiivseima kommertskasutuses oleva põlevkivist vedelkütustetootmise tehnoloogiaga, mis on praegu kasutusel oleva tahke soojuskandjaprotsessi edasiarendus. Tehas tarbib aastas 2,26 miljonit tonni põlevkivi,tootes aastas 2 miljonit barrelit põlevkiviõli ning 75 miljonit m³ elektritootmiseskasutatavat uttegaasi. Lisaks on tehasega integreeritud 35 MW auruturbiinelektritootmiseks, mis kasutab ära õlitootmisel tekkivat jääksoojust. Tehaseehitus algab käesoleval aastal ning seade käivitatakse aastal 2012.

Outotec on üks maailma juhtivaid ettevõtteidmaavarade ja metallide töötlemise tehnoloogia valdkonnas, mis pakub uuenduslikkeja keskkonnasõbralikke lahendusi erinevatele klientidele sellistes tööstusharudesnagu maavarade töötlemine, raua- ja terasetööstus, alumiiniumi ja värvilistemetallide tööstus. Outotec Oyj on noteeritud Nasdaq OMX Helsingi börsil.