Veel kuu aja eest oli riigil plaan müüa vähemalt 350 miljoni krooni eest reformimata riigimaad Eesti Energiale, kes saaks tulevikus rajada ostetud kruntidele tuulepargid.

Nüüd võib plaan Eesti Energia jaoks nurjuda, sest rahandusminister Jürgen Ligi teatas hiljuti Eesti tuuleenergia assotsiatsioonile saadetud kirjas, et kehtiva riigivaraseaduse alusel ei ole riigivara müük otsustuskorras Eesti Energiale võimalik, ilma et korraldataks avalik enampakkumine või valikpakkumine. Riigivara seaduse kohaselt saab riik otsustuskorras maad võõrandada vaid kohalikele omavalitsustele, avalik-õiguslikele juriidilistele isikutele või välisriigile diplomaatilise esinduse tarbeks.

Võimalik enampakkumisega

„Vastavalt riigivara seadusele on võimalik AS-ile Eesti Energia riigivara võõrandada üksnes avalikul enampakkumisel või eelläbirääkimistega pakkumisel harilikule väärtusele vastava tasu eest ja juhul, et ta pakkumise võidab,” selgitas Ligi tuuleenergia assotsiatsiooni juhatuse liikmele Martin Kruusile saadetud kirjas.

Tuuleenergiat tootvaid ettevõtteid ühendav assotsiatsioon avaldas juuni alguses pahameelt riigi plaani suhtes müüa reformimata riigimaad just Eesti Energiale. „Kuivõrd tuuleparkide rajamiseks ei ole sobiv igasugune maa, vaid ainult teatud tingimustele vastav maa, siis on tegemist piiratud ressursiga, millele ligipääs annab ühele turuosalisele konkurentsieelise teiste osaliste ees,” selgitas Martin Kruus rahandusministrile saadetud kirjas.

Eesti energiapoliitika eest vastutava majandusministri Juhan Partsi sõnul otsib valitsus reformimata riigimaa müügiks alles võimalusi. „Minu teada ametnikud alles tegelevad nende maade müügi ettevalmistamisega ja töötavad välja seda protseduuri, kuidas maid müüakse,” selgitas Parts. Tema sõnul on riigi huvi teenida maa müügist raha. „Eesti Energia ei osta kindlasti maad, mida tal vaja pole. Samuti ei osta Eesti Energia seda maad ka liiga kallilt,” selgitas Parts.

Siiski kahtleb Parts tuule­energia assotsiatsiooni väites, nagu annaks maade müük Eesti Energiale põhjendamatu konkurentsieelise. Riigieelarve seisukohast oleks majandusministri arvates aga tervitatav, kui riik teeniks maa müügist avaliku enampakkumise korras rohkem raha kui teise lisaeelarvega plaaniti teenida.

Erafirmad on riigimaast huvitatud

•• Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni juhatuse liikme ja 4energia juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul pole tuuleenergia tootmisega tegelevatel ettevõtetel praegu erilist informatsiooni nende maatükkide kohta, mida riik plaanib müüki panna, kuid tõenäoliselt pakub müüki paisatav maa neile huvi.

•• Tuuleenergia assotsiatsiooni juhatuse liikme hinnangul on keeruline praegu arvata, kas riik saaks maamüügist ka teistele ettevõtetele kui ainult Eesti Energia rohkem kui 350 miljonit krooni või vähem.

•• Kruusi sõnul on kindlasti lisaks Eesti Energiale olemas ettevõtjaid, kes sooviksid laiendada oma tegutsemispiirkonda ja püstitada uusi tuuleparke.