Enefit Greeni juhi Aavo Kärmase sõnul otsib ettevõte pidevalt võimalusi oma taastuvenergia portfelli kasvatamiseks Läänemere äärsetes riikides, kus Eesti Energia juba tegutseb. Märtsis alustas Eesti Energia Soome turul elektrienergia müüki kodutarbijatele, eesmärk on aga hakata Soomes ka taastuvenergiat tootma.

"Näeme ühe võimalusena Tolpanvaara tuulepargi arendamist Soomes. Kokkuleppe kohaselt asub Enefit Green Tolpanvaara arendusse investeerima juhul, kui teemaplaneering saab järgneva pooleteise aasta jooksul edukalt kinnitatud. Kui Enefit Green peaks jõudma tuulepargi investeerimisotsuseni, on võimaliku investeeringu maht suurusjärgus 100-150 miljonit eurot," selgitas Aavo Kärmas.

„Metsähallitus arendab tuuleenergia projekte nii Soomes kui rahvusvahelisel tasandil. Meil on hea meel, et oleme leidnud ettevõtte, kes on valmis Tolpanvaara tuulepargi projekti ellu viima," ütles Metsähallituse kinnisvara arendamise üksuse juht Tuomas Hallenberg.

Kavandatav tuulepark hakkab paiknema heade tuuleoludega ja suhteliselt kõrvalises asukohas Metsähallitusele kuuluvate metsade vahel. Tuulepargi võimsus on ca 100 MW. Täpsem tuulepargi maksumus ja võimsus selguvad pärast hangete läbiviimist.

"Metsähallitus soovib olla oma vastutustundlike tegevustega esirinnas ja aidata kaasa Soome valitsuse kliima- ning energiaeesmärkide saavutamisele," märkis Tuomas Hallenberg. Tema sõnul tegutseb Soome riigimaal praegu 91 tuuleparki, millest toodetavast elektrist piisab ligi 45 000 elektriküttega majapidamisele ning Tolpanvaara oleks olemasolevatele tuuleparkidele heaks täienduseks.

Enefit Green on Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvenergiat tootev ettevõte, mis toodab energiat tuulest, veest, päikesest, biomassist ja segaolmejäätmetest. Praegu toodab Eesti Energia taastuvenergiat Eestis ja Lätis. Enefit Greeni suuremateks tootmisüksusteks on Iru, Paide ja Valka elektrijaamad ning Aulepa, Narva, Paldiski ja Virtsu tuulepargid. Lisaks kuulub Enefit Greenile Keila-Joa hüdroelektrijaam ja päikeseelektrijaam Järvamaal. Eesti Energia strateegiline eesmärk on kasvatada oma tootmisportfellis 2022. aastaks taastuvatest ja alternatiivsetest allikatest toodetud elektri osakaalu 40 protsendini.

Soome riigile kuuluv Metsähallitus haldab riigile kuuluvaid metsa-alasid. Ühtlasi tegeleb Metsähallitus nende alade arendamisega, sh tuuleparkide rajamiseks võimaluste loomisega ja maa rendile andmisega. Metsähallitus sõlmib tuulepargi arendajatega maakasutuskokkuleppeid. Metsähallitus ise tuuleparke ei oma.