Möödunud nädalal pöördus Eesti Energia rahandusminister Sven Sesteri poole, et valitsus lubaks neil sel aastal maksta eelarves ettenähtud 95 miljoni euro asemel 62 miljonit eurot dividende.

Eile saatis Sester riigifirmale vastuse, kus annab dividendimaksele küll pikendust, kuid selle mahu vähendamise osas ta veel midagi ei vastanud.

„Rahandusministeeriumi 10. septembri 2014. määruse nr 30 „Kassalise teenindamise eeskiri"

§ 12 lõikes 3 alusel ning äriühingu põhjendatud taotluse põhjal lubad Eesti Energia AS dividendid osaluse valitseja e-kontole tasuda tähtajast hiljem, kuid hiljemalt 1. detsembril 2015," on kirjas Sesteri vastuses.

Tänane Ärileht kirjutab, et Eesti Energia on sunnitud oma varasid allahindama, mis tähendabki riigile vähem dividende.

Veel enne uue Auvere elektrijaama lõplikku valmimist seisab Eesti Energia (EE) juhatus eesotsas Hando Sutteriga silmitsi võimalusega, et valitsuse korraldusel ehitatud ja 640 miljonit eurot maksma läinud elektrijaama väärtus on juba enne selle kasutusele võtmist langenud. See tähendab, et tõenäoliselt tuleb elektrijaama varasid märkimisväärselt alla hinnata ja neid ka tänavuses majandusaasta aruandes kajastada. See tähendab Eesti suurimale riigifirmale väiksemat ärikasumit ja riigile ka vähem dividende. Seda kõike peale madalatest naftahindadest tingitud õlitootmise kasumlikkuse vähenemise.

Kuigi Auvere jaama küsitavast kasumlikkusest ja hiigelinvesteeringu mõttekusest on räägitud juba aastaid, tuleb Ärilehele teadaolevalt EE juhtidel siiski selle aasta lõpus suur osa investeeringuid maha kanda. Arvestades, et EE-l on laene miljardi euro väärtuses, sh ehitati ka Auvere peamiselt laenudega ning juba nüüd asi vähem väärt kui üleval olevad laenusummad, halvendab selline olukord otseselt firma finantsseisu ja edasist krediidikõlblikkust.

Loe pikemalt tänasest Ärilehest.