Eesti Energia (EE) teeb peatselt avaneva elektrituru tuules oma tahtmise pealesurumiseks jõulist lõpuspurti mõjutusvahendeid valimata. Tundub, et praegu on võetud sihikule just vanemad inimesed, kes ummistavad energiahiiu teeninduskontoreid ja kellele on muu info puudulikkuse tõttu hea just elektrimüüjale kasulikumat paketti kaela määrida. Nimelt turustab ja reklaamib Eesti Energia oma kasumi ja riskidest vabastamise huvides paketti Kindel, mis tähendab fikseeritud ja turvalist, kuid börsihindade ajalugu vaadates ka stabiilselt kõrgemat hinda.

Näiteks kirjeldas Eesti Päevalehe lugeja, kuidas ta oli saatnud oma väärikas eas vanemad teenindusbüroosse lepingut sõlmima kindla sihiga, et pensionärid valiksid endale kindlasti börsihinnast sõltuva paketi. Pärast pooltteist tundi järjekorras ootamist ja lepingu sõlmimist tulid nad tagasi aga fikseeritud hinnaga lepinguga. „Nende hilisem kommentaar oli see, et nad tegid seda, mida ametnik kohapeal soovitas,” rääkis leheveergudel anonüümsust palunud lugeja.

Tungiv soovitus

Paar päeva enne esindusse minekut said tema vanemad ka otseposti teel kirja, milles Eesti Energia soovitab tungivalt valida nende teenus, sest „nii toetate Eesti majandust ja kodumaa inimeste töökohti”, rääkimata võimalusest osaleda loosimises, millega võib võita terveks aastaks tasuta elektri. Veel enam, kirjas ei tee Eesti Energia börsihinnal põhinevast paketist juttugi, kiites ainult kindlat ja kombineeritud valikuvõimalust, mööndusega, et kombineerimise puhul peab arvesse võtma elektribörsi kõrge hinnaga perioode.

Ka kõigis Eesti Posti kontorites saab sõlmida ainult Eesti Energiaga ja fikseeritud hinnaga lepingut, mis esindusest kaugel elava ja interneti ligipääsuta inimesele ongi ainuvõimalik valik.

Eesti Päevalehe küsimusele, kas selline mõjutamine ja pooliku info andmine riigile kuuluva firma seisukohalt on eetiline, vastas Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik, et klienditeeninduses antakse kliendi soovi korral infot kõikide paketitüüpide kohta. „Selgitame, et kindluse ja kulude prognoositavuse tagab vaid fikseeritud hinnaga pakett. Sageli kliendid soovivadki paketti, „mis on praegusega võimalikult sarnane”.

Kõige väiksema muutuse toob kliendile just kindla hinnaga pakett, sest siis on sarnaselt tänasele kliendi kilovatt-tunni hind lepinguga teada ja see ei muutu.”

Eile Lasnamäel asuvat Eesti Energia teenindusbürood külastades oli esindus lepingusõlmijatest pungil ja inimeste järjekord, kes eelistusest või olude sunnil kohapeale paketti valima tulid, küündis kohati 30–40 huviliseni.

Inimesed sisenesid teenindussaali, võtsid masinast järjekorranumbri ja läksid siis tunnikeseks kõrvalasuvatesse poodidesse, et vältida tüütut järjekorras seismist. Kohapeal ootajate ja juba õnnelike lepinguomanikena teenindusbüroost lahkujate suust kuulis samuti enamjaolt paketi Kindel eelistamisest või sellest, et teenindaja aitas neil otsustada. „Usun, et fikseeritud hinnaga pakett on kõige kindlam ja turvalisem” või „teenindaja rääkis samuti, et kui soovite kindlust, tuleb pigem kindla hinnaga leping sõlmida” kõlasid pensioniealiste arvamused. Samuti „Meie tegime fikseeritud hinnaga lepingu kohe kolmeks aastaks ära, sest hinnad tõusevad ju nagunii.”

Börs pakub huvi

Ainsa „riskijana” õnnestus Eesti Päevalehel leida pensionär Anu, kes kavatses jääda kindlaks börsi- ja fikseeritud hinnast kombineeritud paketile, sest huvi börsihinna jälgimise vastu on lihtsalt nii suur. „Minu elektriarved on niivõrd väikesed, et ega seal paketivalikust palju ei muutu, aga ma tahan lihtsalt näha, kuidas börsihind mu arvel siis kajastub,” rääkis Anu põnevusega.

Praeguseks juba 100 000 kliendiga lepingu sõlminud Eesti Energia kiitles eile välja saadetud pressiteates, et 90 protsenti klientidest eelistab paketti Kindel ja kindlaksmääratud hinda. Vaadates aga elektrimüüja pakutavat fikseeritud hinda, on see selgelt – ja stabiilselt – kõrgem eelmiste aastate börsihinnast, ka kõige külmematel talvekuudel.
Kui rõhuda elektrihinna stabiilsusele ja võimalusele oma igakuist elektriarvet ka tulevikus prognoosida, on energiamüüjal lihtne tavainimesele selgitada, miks on kindel pakett parem kui muutuv pakett.

Lisaks saab rääkida lugusid ettearvamatust ja külmaperioodil lakke hüppavast börsihinnast, kuigi börsihindade ajalugu vaadates jäävad ka kõrgeimaid tipud allapoole fikseeritud hinnast. Näiteks kui praegu kõigub börsihind 4 senti/kilovatt-tunni hinna piiril (millele tuleb lisada elektrimüüja marginaal ja käibemaks), siis kindlat paketti olenevalt lepingu pikkusest pakub energiamüüja 4,88–6,7 sendi vahemikus.

Eliis Venniku hinnangul aga börsi- ja fikseeritud hinda võrrelda ei saa, sest lisaks börsihinna ennustamatusele kuvab börsisüsteem aritmeetilist keskmist, mitte aga kaalutud keskmist hinda. „Kaalutud keskmine hind arvestab ka kliendi elektritarbimist, samuti ei pruugi börsihind järgmisel aastal olla keskmiselt samal tasemel möödunud aastaga,” rääkis Vennik.



Börsihinda pole vaja karta

Elektrihinna võrdlusportaali elektrihind.ee arendusjuht Kert Valbet kinnitas, et börsihinnal põhinevaid pakette ei tasuks karta, sest ka fikseeritud pakett on tegelikult tehtud prognoositud börsihinna järgi ja suure tõenäosusega tuleb kindlaksmääratud paketiga hind kallim.

„Kui prognoosiks kasutatakse börsihinda, siis lisab müüja lisaks tavamarginaalile ka riskimarginaali, et ta tehtud prognoosist mitte mingil juhul ei kaotaks. Selles suhtes on börsihind isegi kindlam, et marginaal on seal läbipaistev,” lisas ta.

Valbet lisas, et Eesti Energia tutvustab pakette emotsionaalsete sõnadega nagu „kindel” või „ebakindel”, millega ei läheks liimile ainult väga otsusekindel inimene. „Põhimõte on ikkagi selles, et EE hindab oma riske, vaatab tulevikku ja teeb kalkulatsioonid selle järgi.”