Enefiti tegevjuhi asetäitja Ryan Clerico sõnul on Enefit taotlenud ja ka suutnud erinevate lubade saamisega jõuda nii kaugele, kuhu ükski teine põlevkiviprojekt USAs pole veel arenenud. Näiteks Ühendriikide maa-ameti luba riigimaa gaasi, elektri ja muude ühenduste trassikoridoridena kasutamiseks on praegu menetluses, pärast seda kui maa-amet oli väljastanud esialgse keskkonnamõjude hindamise raporti.

Sellele järgnes nö avalik arutelu, kus sai esitada projektile kommentaare ja vastulauseid ning lõplik raport peaks valmima 2017. aastal.

Küll aga tuleb arvestada, et USA-s vaidlustatakse 80 protsenti kõigist sarnastest raportitest ning selleks on valmis ka Enefit.

Teine dokument, milleni on USA-s põlevkiviprojektide mõttes samuti esmakordselt jõutud, on põlevkivivarude auditi lõpuleviimine paar nädalat tagasi. See tähendab, et konsultatsiooni- ja uuringufirma Millcreek Mining Group hindas ära kogu Enefiti projekti väärtuse baseerudes põlevkivivarudele. "Saime kinnituse, et tunnustatud standardi järgi on meil piisavalt varusid, et protsessiga edasi minna. Auditi järgi suudaksime toota praegustest varudest 514 miljonit barrelit põlevkiviõli." Hinnangulisi varusid on Eesti Energiale kuuluval maatükil kokku 2,6 miljardi barreli jagu.

Ühtlasi tähendab see ka, et Utah projekti puhul on võimalik hakata pidama läbirääkimisi võimalike strateegiliste partneritega. "Me oleme väga varajases faasis, kuna auditi saime tõesti väga hiljuti. Aga selle dokumendi põhjal on nii meil kui potentsiaalsetel projektist huvitujatel kindlad faktid ja tõestus, et projekt on jätkusuutlik," rääkis Clerico.

Clerico rõhutas ka, et lubade taotlemisel tuleb teha palju koostööd riiklike ja osariigi ametitega, mille töö on seoses presidendivalimistega aeglustunud. Nii sõltub ka näiteks keskkonnaametilt (Environmental Protection Agency) Enefitile lubade saamine ja suhtumine põlevkiviprojekti juba uuest juhtkonnast, kes nimetatakse uue presidendiga. Selliseid riiklikke ameteid on veel palju.

Koos maa ostmisega on Eesti Energia kulutanud Utah projektile 50 miljonit eurot. Iga-aastased jooksvad kulud jäävad alla miljoni euro.